неделя, 11 октомври 2020 г.

КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКИ





Време е за едни вкусни курабийки с ябълки, които горещо препоръчвам. Реших да си ги приготвя, когато не ми се хапваха купешки вафли и тем подобни. Но, се изненадах много приятно,когато моят мъж уж за дегустация си хапна една,две,три...
Просто не можеше да се спре! Каза, че са най вкусните курабийки, които е ял и направо се топят в устата. Много пъти съм приготвяла курабийки, но никога не си е хапвал с такова удоволствие и апетит.
Рецептата е изпитана, но не е моя, а на Alev Turken. Променила съм някои неща в рецептата и съм отбелязала количеството продукт, което съм ползвала. 
* Водна чаша с вместимост 200мл.
Необходими продукти за плънката:
✔ Зелени ябълки 3 броя/ средно големи/
✔ Захар 3 супени лъжици
✔ Канела 1 чаена лъжица/непълна/
За тестото:
✔ Краве масло 1 пакет/125 грама/
✔ Яйца 1 брой+ 1 белтък/за намазване/
✔ Заквасена сметана или кисело мляко 1 супена лъжица/пълна/
✔ Пудра захар 1 водна чаша
✔ Ванилия 1 пакет/3 грама/
✔ Бакпулвер 1 чаена лъжица
✔ Брашно 2 водни чаши
Още:
✔ Орехи*
Първо си пригответе плънката. Измийте, обелете и настържете ябълките на едро ренде, директно в тенджерата или тигана и сложете върху котлона. Добавете захарта, канелата, разбъркайте и включете на средна температура.
Бъркайте периодично.Когато сокът от ябълки се изпари напълно, вземете от котлона и оставете на страна. До като плънката изстива, си пригответе тестото. В купа сипете половината пресято брашно, 1 яйце, 1 супена лъжица заквасена сметана, пудрата захар, ванилия, бакпулвер и студеното краве масло.
Започнете да месите, като останалото брашно добавяте малко по малко.Трябва да се получи меко и леко лепнещо тесто. При всеки, количеството брашно може да е различно! Според мен, масленото тесто е малко капризно!
Колкото по вече месите, толкова по вече ще се втечнява маслото и ще трябва да добавяте още брашно и накрая ще се получи твърдо тесто! За това, събере ли се тестото на топка, спрете да месите!
Увийте тестото със стрече фолио и сложете в хладилник за 15-20 минути, за да може по лесно да го разточите. Предварително си включете фурната на 180 градуса, да загрее. Вземете тестото от хладилника и сложете между две пергаментови хартии и разточете.Така ще се разточи по лесно и няма да лепне за точилката!
Може да ползвате и стреч фолио. Разточеното тесто е с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша, изрежете кръгчета, сложете по малко от плънката, прегънете и ги наредете в тава покрита с пергаментова хартия.
Предлагам ви и една рецепта за ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ от ТУК
От горе ги намажете с белтък, поръсете с едро начупени орехи и сложете да се пекат. Наблюдавайте ги! Моите бяха готови за 17 минути. При вас, може и да е за по кратко. Трябва само леко да порозовеят от двете страни!
По рецепта, орехите трябва да са в плънката, но аз обичам да ми хрупат и за това само ги поръсих от горе! След опичане, може да поръсите курабийките с пудра захар. Опитайте и споделете:)















2 коментара:

Анонимен каза...

Биги, с круши дали ще се получи добре?

Birgul Ismailova каза...

Не съм пробвала с круши, но може да се пробва. Предполагам, че ще се получи.