четвъртък, 15 октомври 2020 г.

ТУРШИЯ ОТ ВЪРХАРИ










Когато видях, колко са мъндзърки си викам, че направо ще се стопят в ястия, но за туршия са супер. Върхарите от градината на свекървата. Получи се чудесна туршия за зимата:) Може, да увеличите количеството продукти! Рецептата е подходяща и за люти чушки!

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти:

✔ Чушки и камби /върхари/ около 1 килограм

✔ Оцет 6% винен 1 чаша

✔ Вода 1 чаша

✔ Олио 1/2 чаша

✔ Морска сол 1 супена лъжица/ НЕПЪЛНА/

✔ Захар 1 супена лъжица

✔ Лимонов сок 1 супена лъжица

✔ Чесън 5-6 скилидки

✔ Магданоз*

Още:буркани, винтови капачки

Ако дръжките са прекалено дълги ги отрежете! Измийте, подсушете и ги надупчете на места с вилица. Сложете тиган с не залепващо покритие на котлона. Когато тиганът загрее сложете чушките и камбите. Пукайте ги леко и от двете страни, вземете с щипка и сложете в тенджера. 

След, като опукате всички чушки, ред е на маринатата.В тенджера сложете продуктите: сол, захар, олио, оцет, лимонов сок или резен лимон и сложете на котлона на средна температура. Разбъркайте докато солта и захарта се разтопят, след това добавете пуканите чушки.

Оставете чушките да врат заедно с маринатата около 4-5 минути. Почистете чесъна, по големите скилидки нарежете на две, а по малките оставете цели. Добавете и скилидките чесън 1-2 минути преди да изключите котлона.

Предварително си измийте свежият магданоз. В близост до котлона, в тава си наредете бурканите и капачките, които предварително сте измили и подсушили. Още до като са горещи, напълнете бурканите като леко притискате с лъжица. На места сложете от магданоза, чесъна и разпределете в бурканите горещата марината.

Предлагам ви и една рецепта за ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН В БУРКАНИ от ТУК

По време на пълнене на бурканите, ако са се замърсили, избършете с домакинска хартия, стегнете капачките и обърнете. За по сигурно ги покрийте с кърпа, добре да се вакумират. Оставете така до пълното им изстиване. Туршията от върхари ви е готова за зимата:)










1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
правила съм върхари по такава рецепта и по принцип така ги правя.Обече не съм използвала лимон и сока му.Затова ще добавя и него, добра идея е.Много вкусни върхари се получават.И моя приятелка така ги прави.
Поздрави !