неделя, 7 ноември 2021 г.

БУХТИ С РАКИЯ


 



Рецептата е на Цветелина Хаджипеткова /Цвети/. Доста сполучлива рецепта! Най вкусните и пухкави БУХТИ, които съм яла някога. Цвети, благодаря ти от сърце ♡ Като заглавие, Цвети е писала " Бухти с тесто за улични мекици" , но понеже се добавя и ракия, реших да сменя заглавието!

Да се знае ;) Тези бухти с толкова малко продукти, а са уникални. Пробвайте и ще разберете какво имам в предвид.

Необходими продукти: 1 пакет суха мая от 7 грама или 20 грама от кубче козуначена, 2 супени лъжици захар, 500 мл. топла вода /не гореща/, 1 супена лъжица ракия, 600- 650 грама брашно, 1 чаена лъжица равна готварска сол, 150- 200 грама твърдо краве сирене. Олио за пържене.

Пресейте си предварително брашното. В купа сипете маята /ако ползвате от кубче, я надробете/, 2 супени лъжици захар, 100 мл. от топлата вода и разбъркайте добре да се разтворят. 

Добавете 3 пълни супени лъжици от брашното и забъркайте кашичка. Ако ползвате козуначна мая оставете за няколко минути да се активира. Когато се образуват много мехурчета маята е готова.

Добавете 1 супена лъжица ракия /моята е домашна. Не знам дали е от значение/, останалата вода, 1 чаена лъжица равна сол и половината от посоченото количество брашно. Започнете да бъркате с лъжица докато стане еднородна смес.

Останалото брашно добавете малко по малко, защото количеството брашно при всеки може да е различно! Ползвайте хубаво качествено брашно за да бухнат добре бухтите. 

Ползвах брашно "...Екстра... Белтъци- 12 грама". Добавяйте брашно и бъркайте докато се образува много гъсто, но лепнещо тесто. Докато бъркате сместа да почне да се отделя от съда, а от лъжицата да се свлича / да не е рядко тесто!!!/

Загънете лепкавото тесто със намаслено стреч фолио, от горе с дебела кърпа и оставете да си почине. Тестото трябва да престои до като си удвои, утрои обема. Времето за втасване зависи и колко е топло помещението!

Когато тестото е готово опържете бухтите. Понеже забравих за сиренето и го добавих надробено в тестото след втасване, като бях опържила вече половината :) Пържат се в загряло олио на средна температура!

Аз предимно ги пържа в тенджера с обилно олио. Поставете купата в близост и с помощта на супена лъжица гребнете от сместа и от ниско пуснете в загрялото олио, като си помагате с втора лъжица.

Като бухнат и леко покафенеят краищата и ги обърнете. Готовите бухти изкарайте с решетъчна лъжица в чиния. Тези бухти и не стават много мазни и са меки , като памук. Дали, от ракията?!

Предлагам ви и една интересна рецепта за ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ от ТУК

Цвети е отбелязала, че може да се пържат и във фритюрник, но аз не ползвам и не мога да ви кажа нищо за това! По желание, може да се поръсят и с пудра захар. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Рецептата на Цвети, може да прочетете от ТУК

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК




















Няма коментари: