неделя, 26 декември 2021 г.

ЦИГАРА БЮРЕК








Отдавна не съм ги приготвяла, а много обичаме да си ги хапваме. Последния път когато купих от триъгълните кори, нямах късмет защото самите кори не се отделяха добре една от друга и се принудих да приготвя друг вид БЮРЕК /БАНИЦА/.

Но на скоро срещнах в кулинарните групи въпроса :" Как се приготвят?" Ето, сега си намерих читави и реших да споделя с вас. Класическия вариант е със сирене или сирене и магданоз, но може да се ползва и кашкавал, картофи- според предпочитанията.

Ще се опитам да ви опиша начина по, който аз ги приготвям, така че нито да се "пукат" по време на пържене, нито да се отваря плънката... Тънкостите, които съм научила във времето за чудесните ЦИГАРА БЮРЕК.

Някои, по здравословни причини или тези, които не предпочитат пържено, ще кажа че може и да се пекат на фурна / за това, ще споделя някой друг път/. ЦИГАРА БЮРЕК, може да се приготви и от големите кръгли кори, но тогава трябва да го отрежете на триъгълници!

Необходими продукти: 360 грама триъгълни кори за ЦИГАРА БЮРЕК, 350 грама краве сирене, 150 грама кашкавал, 1 яйце, олио за пържене*, вода*

Половината направих само със сирене и кашкавал, а към другата половина на сместа добавих яйцето и разбърках добре. На опаковката пише, че са 25 броя триъгълни кори, но моите излязоха- 28 броя!

В купа намачкайте сиренето с помощта на вилица, добавете кашкавала нарязан на малки кубчета или настърган и разбъркайте /ако обичате магданоз, може да добавите на вкус, ситно нарязан/.

Поставете от плънката върху широката част на кората, на тънко, така че от двата края да остане празно място по 1 см. Прегънете двата края на вътре, а после широката част навътре и навийте както навивате руло.

Преди да стигнете до края, потопете четка във шола с вода и намажете тясната част, навийте до края и наредете в чиния. Водата ще предотврати отлепването на пуричките.

Пуричките се навиват нито много хлабаво, нито прекалено стегнато! Като стигнах до половината на корите, добавих в плънката и едно яйце. По посоченият начин навийте и останалите кори.

В голям тиган налейте олио, колкото да може да покрие до половината пури /около 1 пръст- 1 см./. поставете върху котлона и включете на средна температура. Когато олиото загрее, но не да пуши- поставете няколко от пурите, да се пържат.

Температурата не трябва да е много силна за да не загорят от вън, а от вътре да останат - сурови! Като почнат да стават златисти, обърнете другата страна. След като са готови с помощта на щипка изкарайте в чиния.

Предлагам ви две рецепти, в случай че корите ви се окажат като предните ми кори и не се делят. Едната рецепта е за РОШАВА БАНИЦА, която можете да видите от ТУК

Втората е за БАНИЦА С ГОРЕЩА ВОДА, която можете да видите от ТУК

Може преди това да поставите кухненска хартия за да попие излишната мазнина. Поднесете с любима напитка- чай, айран... Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК


















Няма коментари: