понеделник, 7 февруари 2022 г.

СЛАДКИШ С БОНБОНИ ЛАКТА

 





Още една стара рецепта, която взимах от моята кума. Рецептата и е останала от нейната майка. Много отдавна си я записах, но сега му дойде времето. А той се приготвя толкова бързо и лесно.

Сладкишът е без яйца! Забъркваш и печеш. В рецептата количеството лакта е 150 грама, но пакетите в днешно време са 120 грама /такива намерих/! Точното количество при мен- ще споделя по долу....

*Чаша с вместимост 300 мл.

Необходими продукти за блата: 1 чаша захар, 1 чаша кисело мляко /с висок процент на масленост/, 1 чаена лъжица равна сода бикарбонат, 1 чаена лъжица оцет, 3 супени лъжици олио, 1,5 чаша брашно, *студено краве масло за намазване на тавата.

*Глазура: около 180* грама бонбони лакта, 125 грама краве масло, 2 супени лъжици прясно мляко.

Включете фурната предварително на 180 градуса, да загрее. В купа сипете киселото мляко, захарта, содата , оцета, олиото и разбъркайте добре с бъркалка, до гладка смес.

Добавете на веднъж предварително пресятото брашно и разбъркайте. Намажете тавата с кравето масло, изсипете сместа и поставете във фурната да се пече. За тази смес ползвах малка тава.

Ако имате такава с диаметър 22- 24 см., ще е добре! При мен блатът беше готов за 35 минути. Проверете с клечка и не го препичайте! Опечения блат оставете да се охлади.

През това време си пригответе глазурата. В огнеупорен съд сложете бонбоните, кравето масло, прясното мляко и поставете върху котлона на водна баня*. Бъркайте докато продуктите се разтопят и се получи гладка смес.

Дръпнете от огъня и оставете да се охлади, преди да залеете върху блата. Когато почне да се стяга, разбъркайте и залейте блата. Оставете около 1 час да си почине, преди да направите разреза.

Предлагам ви и една рецепта за БЪРЗ ПЛОДОВ СЛАДКИШ / също не съдържа яйца/, която може да видите от ТУК

П.П. С посоченото количество захар, сладкишът без глазура не е много сладък, но с глазурата ми дойде добре сладостта! В оригиналната рецепта количеството бонбони е 150 грама, но при мен се получи като по рядка смес /може би днешните бонбони ЛАКТА не са като от едно време/ и за това добавих още малко!

Не обръщайте внимание на подробните ми рецепти... Сайтът е за начинаещи и за забързани домакини ;) Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК










2 коментара:

Ваня каза...

Любим десерт от детството,непременно ще го пробвам.А може би е по рядка глазурата заради по-високото водно съдържание на маслото.

Birgul Ismailova каза...

Ваня, благодаря за коментара! Сетих се, че най вероятно е от маслото и сигурно е така! Вече няма да експериментирам със случайно краве масло, а ще гледам да е най- доброто!