неделя, 13 февруари 2022 г.

ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ











Това наименование и начинът на приготвяне знам от моята майка♡ Като бях дете , майка ми често приготвяше. Решение за бърз обяд или вечеря, а защо не и за закуска!? Но честно да си призная не знам, защо се наричат така!

Предварително искам да кажа, че ги варя БЕЗ оцет! Ами, пак се получават. Май, тайната е във врялата, солена вода... Рецепта за начинаещи!

Необходими продукти за 1 порция: 3 яйца, олио*, червен пипер*, вода*, сол. По желание: 200 грама кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, 100 грама сирене

В по голяма тенджера сипете 1/2 супена лъжица  сол, около 2 литра вода и поставете върху котлона на висока температура. Изчакайте водата добре да заври! Счупете първото яйце внимателно в малка купичка и пуснете от ниско във врялата вода.

Винаги когато ползвам яйца ги чупя по едно в купичка, защото да не стане някой гаф или да не падне част от черупката! Предварително ги мия! На веднъж варя 3 яйца, като следя времето! 

Трябва да се забулят добре! След 3-4 минути с решетъчна лъжица изкарайте първото яйце и поставете в чиния. Времето за варене зависи и от това, как ги обичате. Ние ги обичаме рохки!

Ако се притеснявате, че няма да се получат, преди да пуснете първото яйце, разбъркайте с лъжицата врялата вода, за да се получи водовъртеж! Честно да си призная и това не знам дали е от значение /някои така правят/.

До като яйцата леко изстиват, си пригответе вкусния сос. Пресовайте чесъна, добавете щипка сол, киселото мляко , надробеното сирене и разбъркайте добре да се смесят продуктите.

В чиния сложете от соса и отгоре наредете яйцата. Пригответе запръжката от 5-6 супени лъжици загряло олио и 1/2 чаена лъжица червен пипер. Внимавайте червения пипер да не загори!

Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ВАРЕНИ ЯЙЦА от ТУК

Полейте яйцата със запръжката. Аз си поднасям една порция с препечени филийки. Майка ми, като ги  приготвя  яйцата по панагюрски, никога не добавя кисело мляко и чесън и от нея знам, че оригиналните ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ са без тях! Да се знае! Добър ми апетит! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)
















3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
и аз така ги правя без оцет и без водовъртеж на водата.Но натрошавам сиренето върху яйцата, а чесън и кисело мляко слагам отстрани.
Прекрасни стават.Поздрави, бъдете здрави !

Анонимен каза...

Прекрасни

Анонимен каза...

Като се полеят с препържено краве масло са още по добра