петък, 27 май 2022 г.

БАНИЦА С МАЙОНЕЗА И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

 



Спретнах една блажна, сочна и вкусна баница. Може да е без време, но продуктите трябваше да се оползотворят. Винаги може да се импровизира и да се добавят още продукти или да се заменят с други.

Необходими продукти: 1 пакет от 500 грама кори за баница, 300 грама краве сирене, 3-4 кисели краставички, 3 яйца с размер L, 100 грама майонеза, 5 супени лъжици кисело мляко, 300 мл. газирана вода, 2 супена лъжица олио, щипка сол.

Включете си фурната на 200 градуса да загрее. Отцедете, нарежете краставичките на дребни кубчета и поставете в чиния. В друга чиния поставете надробеното сирене. 

В купа счупете яйцата , като заделите единия жълтък, добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка на пяна. Добавете и другите продукти- майонеза, кисело мляко, олио, газирана вода и разбъркайте.

Покрийте тавата с хартия за печене. Поставете първата кора така че да покрива тавата и напръскайте малко с течната смес. Вземете втора кора и я свийте по краищата, към средата /като хармоника/ и поставете рехаво върху първата кора.

Наредете още няколко кори по същия начин- рехаво, до като покрият първата кора. Напръскайте със сместа и поръсете със сирене. От горе пак ред няколко кори, като хармоника, напръскайте със сместа и поръсете с киселите краставички.

Редувайте, докато остане една кора и свърши плънката. От горе покрийте с последната кора, като прегънете краищата на вътре. Срежете с остър нож. Към останалата смес добавете жълтъка, разбъркайте и разпределете равномерно.

Поставете да се пече, като първите 20 минути, не отваряйте фурната! След двайстата минута намалете на 180 градуса. Ако много се е опекла от горната страна, може да покриете с фолио, за да не загори.

Пекох общо 45 минути. Времето за печене зависи и от фурната! Готовата баница изкарайте от фурната и обърнете върху дъска или хартия. Оставете още около 15- 20 минути да се охлади.

Предлагам ви и една рецепта за ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ от ТУК

Може да се поднесе и с чаша- таратор. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) 











Няма коментари: