неделя, 29 май 2022 г.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ГРАХ НА ФУРНА

 





Една любима комбинация у дома е ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ГРАХ. С годините, които съм приготвяла грах, съм разбрала, че е много "капризен". Не обича много сол и не всякакви подправки.

За това съм намалила видовете подправки до минимум. Този път комбинирах с парти бутчета /такива имах/. Ястие, което мяташ във фурната и до като си свършиш някоя друга работа, е готово.

*Ще напиша подробна рецепта как приготвям и вече вие си преценете, колко сол и други подправки да добавите!

*По принцип купувам и готвя с охладени бутчета! Тези бяха замразени, но най добрите които съм ползвала / НЕ СЕ СВИВАТ ПО ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ И НЕ СА ПЪЛНИ С ЛЕД/!

Необходими продукти: 6 броя в пакет /общо 860 грама/ парти пилешки бутчета , 2 консерви от грах по 420 грама, 1 морков /може и замразен/, пресен чесън или скилидки*, 1 кутия от 200 мл. доматено пюре, олио* ,вода*, чили сос черен пипер млян*, червен пипер*, сол* 

Включете си фурната на 200 градуса, да загрее. Почистете бутчетата, измийте и оставете да се отцедят. Когато ползвам грах от консерва, винаги го изсипвам в цедка и пускам струя вода и оставям да се отцеди!

Отцедения грах прехвърлете в тава в която ще печете. Нарежете един морков на малки кубчета, стрък пресен чесън / или 2-3 скилидки/ и  също сложете в тавата.

Добавете доматеното пюре и две кутии вода / ползвах кутията от доматено пюре, вместо чаша/. Налейте две супени лъжици олио, 1 кафена лъжица черен пипер, 1 чаена лъжица сол /на вкус / и разбъркайте.

В шола пригответе смес от 1 чаена лъжица сол, 1/2 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица черен пипер, 2 чаени лъжици олио, 2 чаени лъжици чили сос, 2 чаени лъжици вода.

С тази смес намажете бутчетата и наредете върху граха. Сложете да се пече докато бутчетата станат златисти. По време на печене, може да обърнете един път парти бутчетата, за да се зачервят и от другата страна.

При мен, времето за печене беше 45 минути. Мисля, че и свеж копър ще дойде добра на това ястие, но в момента- нямах! Ще се радвам, ако споделите какви подправки ползвате за граха!

Благодаря, че отделихте време и посетихте, моят малък свят в кухнята! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) 

Ако, сте пропуснали рецептата за АРПА ФИДЕ С ПИЛЕШКО, сега може да я видите от ТУК















Няма коментари: