вторник, 24 май 2022 г.

КЕКСЧЕТА СЪС СМЕТАНА И СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

 





Тези, кексчета си бяха експеримент. Получиха се вкусни. Сместа, може да се приготви и в тава, но задължително с хартия за печене. А във формата за мъфини задължително трябва да е с хартиени чашки /кошнички/.

При тези кексчета не минава номерът да се намажат формите само с олио, защото залепват и трудно ще се отлепят!

Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти: 2 яйца /на стайна температура/, щипка сол,1 чаша захар, 1 кутийка от 200 мл течна сладкарска сметана, 6 с.л. олио, 1 ванилия, 1 бакпулвер от 10 гр., 1 буркан от 150  грама сладко от ягоди, около 3 чаши пресято брашно /около 260 грама/.

За крема: 200 мл. течна сладкарска сметана, 1/2 супена лъжица пудра захар, 150 грама сладко от ягоди.

Включете си фурната на 170 градуса да загрее. В купа счупете яйцата, поръсете с щипка сол, една чаша захар и разбийте за 3- 4 минути на пухкав крем. Налейте олиото, сметаната, 150 грама сладко от ягоди / половин буркан от 300 грама/ и разбъркайте много добре с лъжица.

Следват сухите съставки- ванилия, бакпулвер и брашно. Брашното добавяйте малко по малко, защото при всеки количеството може да е различно. Трябва да се получи не много гъста, но не и прекалено рядка смес!

Разбъркайте до еднородна смес, да няма бучки. Във формите за мъфини поставете кошничките за мъфини или може да се направи от хартия за печене, предварително намаслени. Сипете във всяка кошничка, като не пълните до горе!

Поставете в загрялата фурна да се пекат. След, двайстата минута може да ги проверите с клечка. Моля, не ги препичайте, за да останат меки! Печените кексчета оставете до пълното им изстиване!

След това изкарайте внимателно от формичките /кошничките/. Всяко кексче изрежете с остър нож  хоризонтално /изрязват се калпачета/. Пригответе си крема.

В купа налейте 200 мл. студена течна сметана, пудра захар и започнете да разбивате. Когато почне да се сгъстява добавете 150 грама сладко от ягоди и разбийте до гъст крем.

Готовият крем напълнете в пош и украсете кексчетата. Върху крема поръсих и малко шам фъстък. Поставете капачетата върху крема и приберете в хладилник. Кексчетата ми излязоха по вече от 12 броя!

Предлагам ви и една рецепта за СЛАДКИШ, ФАНТАЗИЯ С БИШКОТИ от ТУК

За да не изсъхнат в хладилника, ги покрийте със стреч фолио. Как, ли се ядат по лесно?! Поставям си в купичка 2 броя и ги започвам с лъжица :) Останете си със здраве и следвайте мечтите си!

Който има интерес, може да посети и страницата ми във Фейсбук, от ТУК















Няма коментари: