Тази манджа е подходяща за всеки сезон. Ястие приготвено в тенджера- за топкане. Щеше да е месо с ... друго, но по някога си променям решението според обстоятелствата Много вкусно се получи.
Добре, че го приготвих, защото много се хареса. Споделям с вас, в случай, че още се чудите, какво да приготвите. Моят мъж си добавя и сирене към това ястие ; )
Необходими продукти: около 600 грама свинско месо /за кебап/, 4-5 броя печена капия /от буркан/, 5 стръка зелен лук, 3 стръка зелен чесън, 6- 7 супени лъжици олио, 100 мл. доматено пюре, 350 мл. топла вода, 1 непълна супена лъжица брашно, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица къри, 1 кафена лъжица черен пипер млян, щипка захар,1/2 супена лъжица сол* /на вкус/.
Месото както винаги, първо го накисвам. Поставете в дълбок съд, налейте студена вода, колкото да покрие месото и оставете за 30-40 минути. Ако имам някаква друга неотложна работа, поставям в хладилник и може да престои 1-2 часа.
След това прецедете водата, подсушете много добре и нарежете с размер на една хапка. В тенджера налейте олиото и поставете върху котлона на средна температура.
Когато олиото загрее пуснете месото да се позапържи. Ако не е добре подсушено, ще пръска! Ако количеството месо е много и започнете веднага да разбърквате, месото ще пусне много вода!
Изчакайте малко, да се запечата от едната страна и след това разбъркайте. Почистете и нарежете пипера, лука и чесъна. Когато месото се запечата добре от всички страни и остане на мазнина, добавете зеленчуците /пипер, лук, чесън/.
Разбъркайте около една минута и може да намалите котлона, за да не залепне. Добавете сол, брашното и разбъркайте още една минута. Следва червен пипер, къри, разбъркайте за няколко секунди и налейте доматеното пюре, щипка захар, топла вода.
След като отново разбъркате, поставете открехнат капак и оставете да къкри на ниска температура. Когато опитате от месото и се топи в устата- е готово. Поръсете с черен пипер и изключете котлона.
По време на гответе проверете, дали има нужда от още малко сол и топла вода! За мен посочените количества, бяха достатъчни! Може да ви прозвучи смешно, но манджата освен вкусна, беше и по лека.
Предлагам ви и една рецепта за ЕЗМЕ ОТ ПЕЧЕН ПИПЕР от ТУК
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да посети и страницата ми във Фейсбук, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар