понеделник, 16 май 2022 г.

СПАНАЧЕНА ТОРТА

 




Ако ви се хапва нещо сладко и искате да оползотворите останалия спанак- СПАНАЧЕНА ТОРТА. За тези, които ще опитат за първи път, но не обичат спанак, ще кажа че в СПАНАЧЕНАТА ТОРТА, спанакът не се усеща!

Беше ми останал малко пресен бейби спанак, а на скоро приготвих БУРАНИЯ СЪС СПАНАК  и за това реших да е нещо сладичко. За първи път опитах тази торта в Сапарева баня, в една сладкарница.

Много ми допадна крема и измежду блатовете сладкото от малини. Аз ползвах сладко от ягоди със цели плодове, а с течния сироп от ягоди- сиропирах блатовете. Ето, как приготвих тортата.

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти за блата: 3 яйца размер L,  130 грама бейби спанак, 1 чаша захар, 1 чаша прясно мляко, 1/2 чаша олио, 1/2 чаша газирана вода, 1 чаена лъжица с връх сода бикарбонат, 1 пакет ванилия 3 грама, 2 чаши не пълни брашно.

За крема: 125 грама крема сирене, 200 мл. студена течна сладкарска сметана, 1 пакет ванилия /3гр./, 1 супена лъжица пудра захар. Още: 1 бурканче от 350 грама сладко от ягоди /сладкото е с консистенция на сироп, а плодовете- цели/ или друг вид.

Почистете суровия спанак, измийте, отцедете, накъсайте и поставете в чашата на пасатора или в купа. Полейте с половината прясно мляко и пасирайте до гладкост.

Включете си фурната на 160-170 градуса да загрее, до като си приготвите сместа за блата. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 6-7 минути, докато сместа побелее и си удвои обема.

Добавете пюрирания спанак, останалото прясно мляко, олиото, газираната вода и разбийте за кратко на ниски обороти. Пресейте си брашното заедно със сода бикарбонат и ванилия, и добавяйте постепенно в купата.

Разбъркайте с лъжица добре да се смесят продуктите и да няма бучки. Намаслете малка тавичка или покрийте с хартия за печене / за по лесно изкарване на блата/, сипете сместа и сложете да се пече в загрялата фурна.

Може да ползвате тава с ринг с диаметър 24- 25 см. или по малка. Времето за печене зависи от фурната. На мен ми отне 55 минути. Проверете с дървен шиш. Готовият блат се оставя да изстине.

След като изстине на пълно, прекарайте нож през стените на тавата и внимателно изкарайте блата. Студеният блат се реже хоризонтално с остър нож, като неравностите също се изрязват и се смилат в кухненски робот или чопър на трохи.

Блатът може да се приготви и от предния ден, като го опаковате в стреч фолио за да не изсъхне, но трябва да е напълно изстинал!

Приготвяне на крема: в купа сложете крема сирене, 1 супена лъжица пудра захар, 2 супени лъжици от "сиропа" на ягодовото сладко и разбийте с миксер за 1-2 минути. Добавете ванилията, студената течна сметаната и продължете да разбивате до гладкост и до като се сгъсти.

За 3-4 минути трябва да е готов. За сиропиране на блатовете ползвах "сиропа" от ягоди, но ако нямате, може да ползвате и сок от компот. Блатовете са леко сиропирани и крема не е в изобилиe /ако обичате с по вече крем, може да увеличите количеството/!

Сглобяване на тортата: поставете в тава първият блат, сиропирайте със сиропа / 5- 6 супени лъжици/ като гледате краищата да не останат сухи! Поставете няколко цели плодове от сладкото, намажете с крем.

Поставете вторият блат, отново сиропирайте, намажете с останалия крем, изгладете по краищата, поставете няколко ягоди от сладко и поръсете с трохите от изрезките. Горният блат съм намазала с по малко крем!

Поставете СПАНАЧЕНАТА ТОРТА в хладилник за 5-6 часа или най добре за една нощ. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да посети  кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК



 


СПАНАЧЕНА ТОРТА- САПАРЕВА БАНЯ






Няма коментари: