петък, 5 април 2024 г.

БАНИЧКИ ОХЛЮВЧЕТА С ОДРИНСКИ КОРИ

 


Лично за мен, баница с "Одрински кори" става най- вкусна. Този път заложих на вити банички и не сбърках. Щом и трохичка не остана- за нас са топ.

Необходими продукти: 1 пакет "Одрински кори" 500 грама, 250 грама твърдо краве сирене, 150 грама кашкавал, 1 яйце, 3 супени лъжици кисело мляко, щипка сол, 60 мл. олио, 60 мл. прясно мляко, 100 мл. газирана вода

Приготовление: В купа смесете надробеното сирене и на едро настъргания кашкавал. В друга купа счупете яйцето, поръсете с щипка сол, добавете киселото мляко и разбийте с вилица до течно състояние.

Добавете олиото, прясното мляко, газираната вода и разбъркайте до еднородна смес. Корите ми бяха общо осем- правоъгълни. Вземете една кора и я намажете с приготвената смес, така че да не остане сухо място.

Вземете втора кора поставете я върху първата и отново намажете. Така наредете четири намазани кори една върху друга, поръсете най- горната кора с половината от плънката и навийте на руло от към тясната страна.

Процедирайте по същия начин с другите четири кори. Увийте рулата в стреч фолио, по отделно и сложете в хладилник за един час. Ако бързате и искате да съкратите времето, може да ги поставите във фризер за около 20 минути.

Включете си фурната на 190 градуса, да загрее. През това време изкарайте рулата и отстранете фолиото. С помощта на остър нож ги нарежете на охлювчета с дебелина около 1.5 см. и наредете в тава покрита с хартия за печене, с малко разстояние едно от друго.

Намажете ги с останалата течна смес и поставете в загрялата фурна. Аз ползвах на фурната тавата. Когато станат златисти и от двете страни- са готови /всяка фурна пече различно/. От вън са хрупкави, а от вътре- меки.

БАНИЦА С ОДРИНСКИ КОРИ, от ТУК

Ако искате да са изцяло меки, след като ги изкарате от фурната ги покрийте с кърпа за около 30 минути. Поднасям с чаша айрян. Корите ми не са от Турция от тези оригиналните- големи, кръгли, но пак са си много вкусни, за мен :)

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК






























Няма коментари: