събота, 6 април 2024 г.

БАКЛАВА ОТ ГОТОВИ КОРИ

 










Да не си помислите, че съм точила кори за баклава:) Разбира се, че не е точно като баклавата на моите баби /които приготвяха с ръчно точени кори/, но хората които опитаха- много им хареса.

Необходими продукти: 1 пакет кори за баклава от 400 грама, 150- 200 грама смлени орехи /малко по на едро/, 125 грама краве масло

За сиропа: 2 чаши захар, 2 чаши вода /чаша с вместимост 200 мл./

Първо се приготвя сиропът, за да има време да изстине. Аз си го приготвих от предния ден и прибрах в хладилник , като покрих с капак. В малка тенджера или касерола смесете водата и захарта и поставете върху котлона на висока степен.

Разбъркайте докато се разтопи захарта напълно, преди да е почнало да ври. След, като почне да ври, намалете на средна температура. Засечете 15 минути и след това изключете котлона. Сиропът не трябва да е нито рядък, нито прекалено гъст. Оставете да изстине.

Разтопете кравето масло, което като ползвате не трябва да е горещо, а леко топло. Корите изкарайте в последния момент, за да не изсъхнат. Върху разтворените кори поставям тавата за да меря и с помощта на остър нож ги режа по големината на тавата /тавата ми не е много голяма- с диаметър 30х15 см.

Намажете дъното на тавата с краве масло, поставете първата кора и намажете с краве масло и поставяте втората кора върху първата и отново леко намажете с помощта на четка. По този начин редите половината от корите.

Корите бяха 20 броя, но като нарязах излязоха двойно повече, плюс изрезките- ленти, които също поставям върху цяла намазана кора. Когато наредите половината от корите поръсете равномерно с орехи.

Количеството орехи, може да варира между 150- 200 грама- зависи как обичате. Върху орехите продължете да редите останалите кори и изрезки /ако са останали/, като отново мажете с масло. След, като поставите последната, най- горна кора, с нож минете стените на тавата, за да не стърчат корите и тогава намажете с масло.

Ползвайте остър нож за да нарежете корите по желаната форма- квадрат, триъгълник... Уверете се че сте нарязали корите до край! Ако е останало още масло, може да допълните сухите места. Поставете да се пече в загряла фурна на 170 градуса за 10 минути. След десетата минута намалете на 150 градуса и оставете да се пече докато придобие златист цвят и от двете страни.

Имайте в предвид, че всяка фурна пече различно!Трябва добре да се опекат всички кори! Може, да надигнете едно парче с вилица за да видите дали се е опекло. Готовата баклава изкарайте от фурната и оставете леко да изстине- около 15 минути и след това залейте със напълно студен сироп.

БЪРКАН СИРОПИРАН СЛАДКИШ НА БАБА. от ТУК

Съвети:  1. Сиропираната баклава не съхранявайте във фурната!
2.Баклавата не се покрива с нищо, за да не омекне!
3. Несиропираната баклава има по голяма трайност. Може да се опече 4-5 дена по-рано и да се сиропира един ден преди консумация.
4. Когато поливате баклавата с краве масло, не трябва да е горещо, а топло!
5. Като мажете корите с краве масло, не е препоръчително да ползвате утайката /бялата част/, а само бистрата, защото след печене по корите ще останат петна. Даже и моите са леко петнисти, макар че минах кравето масло през цедка.
6. За да не се захароса сиропът, може да добавите резен лимон по време на варене или да разтопите захарта, преди да почне да ври.
7. Варете сиропа на средна температура.
8.Сиропът не трябва да е рядък, нито прекалено гъст!
Този път ползвах йенска тава и резултатът също беше много добър! Поднасям със силно кафе и чаша вода. 

Благодаря, че отделихте време и търпение за да прочетете рецептата! Благодаря също на хората, които много им допадна моята баклава и ме похвалиха! Благодаря, че ви има! Нека, бъдем добри и благодарни за това, което имаме.


























Няма коментари: