сряда, 10 април 2024 г.

СИРОПИРАНИ СЛАДКИ С ГРИС

 



Може и да изглежда, че не са лесни и бързи за правене, но със сигурност всеки ще се справи без проблем! За тези, които обичат сиропирани сладки и искат да пробват нещо по различно.

Това са така наречените сиропирани сладки -Kesme irmik tatlısı (буквален превод: Рязани грис сладки)

Чаша с вместимост 200 мл. * В рецептата давам грамажите, които съм мерила с чаша плюс кухненска везна* При вас, може да има разлика: 1. Според марката брашно. 2. Според меренето с чаша +/- 3. Според големината на яйцето
 

Необходими продукти: 1 яйце, 1/2 чаша кисело мляко / 120 грама/, 1/2 чаша олио /90 мл./, 2 пакета по 2 грама ванилия, 1 пакет от 10 грама бакпулвер, 1/2 чаша /90 грама/ пшеничен грис + 50- 60 грама за оваляне, 2 пълни чаши брашно /общо 270 грама/

Сироп: 3 чаши захар, 3 чаши вода

Яйцето и киселото мляко да са на стайна температура! Първо си пригответе сироп, за да има време да изстине. В тенджера сложете захарта и водата и поставете на средна температура. Бъркайте докато захарта се разтопи. Оставете да ври около 2-3 минути и дръпнете от котлона.

В купа счупете яйцето, добавете киселото мляко, олиото, ванилиите, бакпулвера и разбийте с телена бъркалка до еднородна смес. Добавете половин чаша /90 грама/ грис, пресятото брашно и започнете да месите докато се събере на топка.

Това тесто няма нужда от дълго месене! Тестото трябва да е меко и нелепнещо, така че преценете дали да добавите още малко брашно или е достатъчно. Тестото разделете на три топки, като всяка оформите на руло или фитил /показала съм в снимка/ 

Поръсете плота /или върху хартия / с 50- 60 грама грис и оваляйте рулата. Нарежете рулата с дебелина около два пръста /3 см./ и наредете в тава на разстояние едно от друго. Поставете в загряла фурна на 170 градуса.

Предлагам ви и един десерт от турската кухня- КЕШКЮЛ, който може да видите от ТУК


Моите бяха готови за 25 минути /всяка фурна пече различно/. Наблюдавайте ги след 20- та минута. Трябва да са леко розови и от двете страни. Не ги препичайте, защото после трудно ще поемат от сиропа!

Изкарайте от фурната готовите сладки и след 10 минути ги сиропирайте с изстиналия сироп. Хубаво е да престоят една нощ, преди консумация. Ако нямате търпение да ги опитате, може и след 3-4 часа :)

Бъдете здрави, добри и следвайте мечтите си! До нови срещи в кухнята :) 
Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК





























Няма коментари: