събота, 27 април 2024 г.

ПЪРЖЕНА РИБА С ОРЕХОВ СОС

 




Гледам често да включвам в хранителното меню- риба. Днес, ви представям пържена Пъстърва с орехов сос. Ще ползвам клишето, което винаги ще е актуално: "Най- вкусна е домашно приготвената храна"

Необходими продукти: риба Пъстърва / 4 броя/, пшенично брашно*, царевично брашно*, млян червен пипер*, олио за пържене*
За соса:  6 пълни супени лъжици (около 60 грама) смлени орехи, 5-6 скилидки пюриран чесън, щипка сол, 150 мл. гореща вода, 3-4 супени лъжици оцет

Почистете, нарежете, измийте и оставете в гевгир, да се отцеди. В широк и плитък съд смесете по равни количества пшенично и царевично брашно (например: 2 супени лъжици пшенично, 2 супени лъжици царевично брашно) и около 1 кафена лъжица млян червен пипер и разбъркайте добре.

Оваляйте парчетата риба от всички страни и наредете в поднос или тава. В дълбок съд налейте около 2 пръста олио и поставете на средна температура. Когато мазнината загрее, опържете рибата до златисто, и от двете страни.

Изкарайте в подходящ съд и посолете. Тук, искам да отбележа, че ако ще пържа рибата на момента, я посолявам след пържене. Ако, ще се пържи след няколко часа или на другия ден- посолявам предварително и прибирам в хладилник, като покривам със стреч фолио.

Сосът е много лесен за приготвяне и се надявам да ви хареса. Смелете орехите на консистенция- брашно и изсипете в малка касерола /ползвах джезве/. Добавете пюриран чесън, щипка сол, горещата вода, като в същото време разбъркате сместа. 

Предлагам ви и една рецепта за ЧЕСНОВА РАЗЯДКА, която е подходяща за меса /риба/. Рецептата, може да видите от ТУК

От горещата вода сместа побелява, но няма  проблем! Най накрая добавете оцет и разбъркайте много добре. Сосът ви е готов. Продуктите за соса, може да коригирате по ваш вкус и предпочитания! 

Може да се долее и студена вода. Рецептата е адаптирана от стара книга. Поднесох рибата с гарнитура от пилаф с гъби. Благодаря, за отделеното време! Бъдете здрави, добри и сбъдвайте мечтите си :)













Няма коментари: