понеделник, 6 май 2024 г.

КИФЛИ С ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕН ЛУК И ВАРЕНИ ЯЙЦА

 








Рецептата е адаптирана от "Пирожки със зелен лук и варени яйца" на Алла Гоцева. Тестото е сполучливо и много лесно за работа, като може да се използват и други плънки.

Пухкаво тесто и ароматна плънка- хареса ни. Благодаря ти мила, Алла!

Необходими продукти за тестото: 5 грама суха мая, 1 равна супена лъжица захар, 100 мл. топло прясно мляко, 30 грама краве масло, 1 супена лъжица олио, 3 супени лъжици кисело мляко (около 65 грама), 2 яйца ( 1 жълтък се заделя за намазване), около 450* грама брашно, 1/2 чаена лъжица сол.

За плънката: 4-5 стръка зелен лук /, 4-5 броя сварени яйца, около 50 мл. олио, 1 кафена лъжица сол, млян черен пипер*

В купа сипете затопленото мляко с разтопеното краве масло /не трябва да са горещи/, 5 грама суха мая, 1 супена лъжица захар и разбъркайте докато се разтопи. Добавете 3 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио, 1 разбито яйце и 1 белтък, и започнете да добавяте малко по малко пресятото брашно.

Маята не се чака да се активира! Добавете сол и започнете да месите. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно! Съберете на топка, поставете в купа и покрийте с найлонов плик и кърпа, и оставете да втаса около 45 минути.

През това време си пригответе плънката. Почистете, измийте и накълцайте зеления лук и варените яйца. В касерола налейте около 50 милилитра олио и поставете на средна температура. Когато мазнината загрее добавете продуктите- зелен лук, варени яйца, сол*, черен пипер и разбъркайте около 1-2 минути и дръпнете от котлона.

Сега, някои ще кажат, че тази плънка може да се сложи и без да мине през огъня! Да, може, но вкусът няма да е точно същият! Втасалото тесто доомесете с още малко брашно, ако има нужда. Късайте парчета и оформете на топки еднакви по големина. 

Всяка топка разточете с дебелина около 5-6 мм., поставете около 1 супена лъжица от изстиналата плънка, прегънете от ляво и дясно леко на вътре, като леко притискате , навийте на руло /по долу съм показала в снимка/. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете за 15- 20 минути да втасат.

Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ВАРЕНИ ЯЙЦА, от ТУК

Включете фурната на 180 градуса да загрее. Към отделения жълтък капнете малко олио, разбийте с вилица и ги намажете. Поставете да се пекат докато почервенеят и от двете страни. Всяка фурна пече различно и за това ги наблюдавайте след 30-тата минута!

За преглъщане, поднасям с айрян. До нови срещи, приятели! Бъдете здрави, благословени, добри и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: 

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Кулинарна страница: От кухнята на Биги, от ТУК

















Няма коментари: