неделя, 17 март 2024 г.

ЛЕК СЛАДКИШ С КОМПОТ ОТ ЯГОДИ- БЕЗ ПЕЧЕНЕ

 










Лек, нежен, ароматен и според мен- много вкусен сладкиш! Поради интереса към рецептата реших да я напиша, за да я опитате и да не гледате само картинки!

Необходими продукти: 1 компот от ягоди, 150 грама бишкоти (16 броя), 6-7 броя бисквити "Закуска" какао (може да ползвате и друг вид), 20 грама желатин + 12 супени лъжици топла вода, 400 грама заквасена сметана, 200 грама крем сирене, 2 прахчета ванилия по 2 грама, 2-3 супени лъжици пудра захар

Заквасената сметана и крем сиренето изкарайте 30 минути по-рано на стайна температура! В шола сложете 20 грама желатин, налейте посоченото количество топла вода, разбъркайте и оставете да набъбне. В касерола налейте 500 мл сок от компот и поставете на умерена температура, да се стопли.

За да ми е по лесно първо обръщам сокът от компот в мерителна кана, като съм поставила цедка, за да отделя плодовете! В купа смесете крем сирене, пудра захар, ванилиите и разбъркайте с лъжица до консистенция- крем. Добавете сметаната и разбъркайте до гладка смес.

Дръпнете от котлона затопления компот и към него добавете набъбналия желатин и разбъркайте докато се разтвори напълно. Сокът от компот не трябва да е врял, а топъл, колкото да може да се разтвори желатинът!

Малко по- малко налейте от компота при сместа от сметана и крем сирене, като разбърквате много добре с лъжица и стане еднородна смес. Остана ми малко сок от компот. Потопете бисквитите в сок и наредете в малка тава.

Отгоре наредете ягодите от компот (ако са прекалено големи разрежете на две. Върху плодовете изсипете желираният крем (сместа от сметана, крем сирене, желираният сок от компот), потопени в сок бишкоти и отново крем и изгладете.

Поставете в хладилник за 2-3 часа да стегне. Понеже не обичаме много сладки компоти, за това майка ми от няколко години не им слага много захар и за това добавих пудра захар към "крема"!  Вашите компоти, ако са прекалено сладки, може да не добавите или сложете по ваш вкус!

Ако, сте пропуснали РУЛО С МАСЛЕН КРЕМ И КРОКАН, сега може да видите от ТУК

Рецептата е адаптирана по рецепта на Zornica Toncheva (Зори), като съм променила (заменила) някои неща в рецептата. Например: Вместо пресни ягоди и плодово желе,  ползвах- компот от ягоди с желатин.

Забележка: понеже тавата ми беше по-плитка, ми остана малко крем и 3 бишкоти, които начупих в малка шола и полях с останалия крем! Използвайте по- дълбока тава за да можете да ползвате целия крем.

Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Домашен и много ароматен компот от ягоди

















Няма коментари: