понеделник, 4 март 2024 г.

РУЛО С МАСЛЕН КРЕМ И КРОКАН

 

 


Оформянето на това руло е по-лесно и по различно от другите рула.

Сега, като имам малко време реших да приготвя и да ви представя. Благодаря, отново на моята кръстница за рецептата!

*Чаша с вместимост 200 мл. 

Необходими продукти за платката: 4 яйца на стайна температура, 1 чаша (180 грама) захар, 6 супени лъжици вода, 1 пакет от 10 грама бакпулвер,  1 1/2 (210 грама) чаши брашно
Крокан: 1 чаша захар*, 1/2 чаша орехи (около 50-60 грама)
Сироп: 1/2 чаша гореща вода, 4-5 супени лъжици захар
Маслен крем: 150 грама краве масло на стайна температура, 1/2 чаша пудра захар, 2-3 ванилии (ползвах 1 пакет от 8 грама ванилена захар)

Първо пригответе платката, за да има време да изстине. В купа счупете яйцата, и започнете да разбивате с миксер на висока степен, като на 2-3 пъти добавите захарта. Сместа трябва да се разбие много добре, около 7-8 минути, докато удвои обема си и побелее.

Налейте 6 супени лъжици вода и разбийте за кратко на ниска степен. Изсипете пресятото брашно с бакпулвера на 2-3 пъти, като разбърквате със шпатула, до гладка смес, без бучки. Сместа не трябва да е рядка, нито прекалено гъста!

Изсипете сместа в тава (ползвах тавата на фурната) покрита с хартия за печене и изгладете. Поставете в загряла фурна на 170- 180 градуса, да се пече. Блатът се пече докато леко порозовее (не препичайте). Всяка фурна пече различно! 

През това време си пригответе крокана. В касерола изсипете 1 чаша захар и поставете на средна температура. От време на време разклащайте съда. Начупете на едро 50- 60 грама орехи  и ги изсипете, когато захарта напълно се карамелизира и няма бучки.


Бъркайте около 1-2 минути. В близост до вас си пригответе плитък и широк съд /железен/, който намажете с тънък слой олио. Изсипете карамелените орехи в намаслената тава, изгладете и оставете да изстине. 

След изстиване  начупете на едри парчета, поставете в найлонов плик и счукайте по на дребно. Опеченият блат, също трябва да изстине напълно, преди да го срежете. Сиропът се приготвя като се смесят горещата вода, захарта и се разбърка докато се разтопи /няма нужда да се вари/.

За масления крем продуктите- краве масло, пудра захар, 1 пакет ванилена захар, се поставят в купа и се разбиват до консистенция на гладък крем. Изстиналия блат се минава по краищата с остър нож за да се изравни и се реже на 4 ленти с еднаква ширина /при мен 7,5 см. широки/.

Рецепта за ШОКОЛАДОВИ ТОПКИ, може да видите от ТУК

Сглобяване на рулото: първата платка поставете в удобен съд / поднос/, леко сиропирайте с помощта на силиконова четка, нанесете тънък слой от масления крем, поръсете обилно с крокан. 

Когато сиропирате блатовете гледайте краищата да не останат сухи! Крема, разделете със шпатула на 4, за да ви е по лесно да се ориентирате. Поставете втората платка, пак напръскайте със сироп, тънък слой крем и отгоре крокан.

Така редувайте едно върху друго: блат, сироп, крем, крокан. Може да се направи малко по-вече крем за да се измаже и от страни и поръси с крокан. Поставете в хладилник да стегне. Останете си със здраве, следвайте мечтите си и бъдете добри :)

Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARI PASSION, от ТУК

















Няма коментари: