неделя, 21 април 2019 г.

" ПУХКАВИ, СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ "


Рецептата е със сухо мляко. Доста мислех как да ги нарека , тези толкова меки и вкусни тестени изделия. Е, потърсих джокер от приятел. Рецептата е от един чужд сайт и с малко изменения от моя страна и се получиха чудни. В оригиналната рецепта са без никаква плънка. Тестено, без плънка !? Викам си: Абсурд !
Необходими продукти :
☑ Брашно 2 ,5 чаши * / с вместимост 250 мл/
☑ Топла вода 200 мл
☑ Суха мая 5 грама
☑ Захар 2, 5 супени лъжици
☑ Сол 3/4 чаена лъжица
☑ Сухо мляко 5 супени лъжици
☑ Яйце 1 брой
☑ Краве масло 50 грама / на стайна температура /
За плънка * /по желание/
☑ Сирене 150 грама
☑ Кашкавал 60 грама /нарязан на малки кубчета/
Още :
* Краве масло за намазване
* Брашно за разточване
Продуктите да са на стайна температура! Пресейте брашното. В купа сипете маята, захарта, сухото мляко и половината топла вода. Разбъркайте , добре да се разтопи захарта и сухото мляко. Добавете 4-5 супени лъжици от брашното и разбъркайте да се смесят продуктите и оставете за кратко маята да се активира.
След това добавете яйцето, сол и останалата вода. Почнете да месите, като добавяте брашното малко, по малко. Добавете и кравето масло и доумесете, меко , не лепнещо тесто.
При мен това е количеството брашно, но при всяко брашно , може да е различно! Зависи и от големината на яйцето. Но , винаги ги добавяйте малко, по малко брашното.
В дъното на купа намажете с масло и сложете топката тесто. Загънете със стреч фолио и оставете на топло да втаса. Това може да трае между 30 - 60 минути. Зависи колко е топло помещението! След, като втаса тестото, леко натиснете с пръсти, да изкарате въздуха. Прехвърлете тестото върху плот и дооформете с ръце на руло. Ако е нужно, поръсете малко брашно при оформянето. Нарежете рулото на 8 равни части.







Всяко парче тесто разточете /не на тънко/.  При разточването може леко да поръсите с брашно /или олио/, за да не лепне по точилката. Сложете по една супена лъжица от плънката. Аз смесих надробено сирене и кашкавал.
Навийте на руло и ги подредете в подходяща тава покрита с пергаментова хартия. Загънете със стреч фолио и чиста кърпа. Оставете отново да втасат. Понеже моите кифлички не ги оставих за дълго да втасат, а имаха нужда от още втасване.
Сложих тавата в студена фурна и тогава включих на 170 градуса. Наблюдавайте ги! Ако са зачервени от горе , пробвайте с клечка. Ако клечката не е суха  , ги покрийте с алуминиево фолио.
Печете до суха клечка. След , като изкарате от фурната ги намажете с краве масло. Стават пухкави и вкусни. ДОБЪР АПЕТИТ !
                                               Хареса , ли ви рецептата ? Пробвайте!
Ако , ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините в кулинарната ни група :
"Вкусотия в чиния "https://www.facebook.com/groups/520103771725772/
Подобна рецепта , като тази :
" Маруся " https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2019/01/blog-post_13.html




2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Страхотни кифлички Биги.Чудесно изглеждат, а за предстоящите празници са страхотни.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Благодаря, Ели ! Наистина са чудесни ! Пухкави и вкусни !