неделя, 19 май 2019 г.

" СИРОПИРАНИ КУРАБИИ "


Това е едно от вкусовете от моето детство. Моите мили баби ги приготвяха. Викаха им  Topalak tatli /Топалак татлъ /. Буквално преведено означава "Кръгъл сладкиш " Някои му викат " Baba tatlysi / Баба татлъсъ/, което пък означава " Бащин сладкиш " Малки кръгли курабийки облени в захарен сироп. Аз реших да ги кръстя просто " Сиропирани курабии " Много лесни за приготвяне! Ето как ги приготвих...
Необходими продукти:
☑ Кисело мляко 1 чаша /с вместимост 125 мл /
☑ Олио 1 чаша / с вместимост 125 мл/
☑ Яйце 1 брой /размер М/
☑ Сода бикарбонат 1 чаена лъжица/ равна/
☑ Ванилия 1 пакет
☑ Брашно 2 чаши / с вместимост 150 мл
* Брашното добавяйте по малко! При всеки количеството, може да е различно!
За сиропа:
☑ Захар 2 чаши /с вместимост 200 мл/
☑ Вода 2 чаши / с вместимост 200 мл/
Още: кокосови стърготини, шам фъстък, пергаментова хартия
В подходяща купа сипете: киселото мляко, содата / не е нужно да чакате да шупне /, олиото, счупете яйцето и прибавете и него и ванилията. Разбъркайте с телена бъркалка. Пресейте брашното и добавяйте малко по малко!
Количеството брашно при всеки може да е различно / по малко или по вече/ Зависи от вида брашно! Също така зависи и от големината на яйцето! Омесете меко, но не лепнещо тесто. От омесеното тесто късайте парчета и направете топки големи, колкото орех.
Наредете в тава покрита с пергаментова хартия. Печете в предварително загрята фурна на 170- 180 градуса/ според фурната/. Наблюдавайте ги, защото стават много бързо! Точното време не мога да кажа, защото при всеки ще е различно!
Когато леко порозовеят са готови. По време на печена на курабийките, може да си приготвите сиропа. Не е нужно да се вари! Сипете в купа захарта и водата и разбъркайте, докато захарта се разтопи.
За да се разтопи по лесно, може да сипете топла вода! По желание може да добавите към сиропа 2-3 капки прясно изцеден лимонов сок. След като ги изкарате от фурната, след 3-4 минути ги потопете в сиропа за около 5 минути!
След това ги изкарайте с решетъчна лъжица и наредете в подходяща тава. Полейте ги с останалия сироп. За няколко часа / 2-3 / ги оставете да поемат добре от сиропа. Така ще станат по големи и вкусни.
По желание сервирайте с кокосови стърготини, шам фъстък или разтопен шоколад.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/

 




2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря!💯

Анонимен каза...

Страхотни са курабийките и със сигурност са и много вкусни, благодаря за рецептата