понеделник, 5 август 2019 г.

Желиран крем с пъпеш


Много бърз , лесен за приготвяне и ароматен десерт. Пъпешът не беше много сладък и реших малко да го подсладя. Мъжът ми , като си хапна каза " Желиран пъпеш "   Е, така си е!
Необходими продукти за
крема :
✔ Пъпеш *
✔ Кисело мляко 200 грама с масленост 3,6 %
✔ Желатин /бял/ 10 гр / 1 пакет /
✔ Пудра захар 3 с.л.
За желирания пъпеш *
✔ Пъпеш *
✔ Пудра захар 2 с.л.
✔ Желатин 5 гр
Киселото мляко трябва да е на стайна температура. Може да го замените със животинска  сметана. Понеже не разполагах със сметана , ползвах кисело мляко.
Разтворете желатина от 10 гр във вода, по указание на опаковката  и оставете да набъбне. Почистете пъпеша и нарежете на кубчета. Половин пъпеш разделих на 2 / за крема и за желирания пъпеш / Сложете в блендер , добавете 3 супени лъжици пудра захар и пюрирайте.
Пъпеша по скоро става на течност. Захарта може да добавите по ваш вкус и зависи пъпеша , колко е сладък. При мен излезе 250 мл пюриран пъпеш. Разбийте киселото мляко , да няма бучки. Добавете сока от пъпеш и разбъркайте . Сложете набъбналия желатин на водна баня, докато се разтвори напълно / втечни/ , като разбърквате. Вече разтопения желатин добавете към млечно-плодовата смес , на тънка струя с непрекъснато разбиване.
 Получената смес разпределете в чаши или купички по равно. Сложете в хладилник до пълното му стягане. Поне 2 часа! След , като плодово- млечната смес се желира , пригответе сместа от пъпеш. Разтворете втория желатин по същия начин и оставете да набъбне.
Останалия пъпеш нарежете също на кубчета. Сложете в блендер , добавете захарта и пюрирайте / 250 мл./  Сипете пюрирания пъпеш в касерола и загрейте върху котлона.
Само да се затопли , да не кипва! Добавете набъбналия желатин и разбийте добре / може и с миксер , на ниска скорост / , да не останат бучки.
 Готовата смес разпределете върху вече стегналия се " крем " равномерно. Върнете отново в хладилника , да се стегне. Ароматен и нежен пъпеш. Ако , искате да ползвате по голямо количество пъпеш и кисело мляко , трябва да се увеличи дозата на желатина и захарта! Желатинът , който купих беше 10 гр/ пакет / за 500 мл течност. За любителите на пъпеш-ОПИТАЙТЕ!
ДА ВИ Е СЛАДКО !
Ако ви допадат моите рецепти може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/