неделя, 12 юли 2020 г.

ЧЕСЪН НА ГРАНУЛИ


Ако имате  домашен чесън- сега е времето да  приготвите ЧЕСЪН НА ГРАНУЛИ. Чесънът често присъства в ястията, които приготвям / супи, манджи  понякога дори и в тестени изделия /.

 Чесънът ми е домашен от майка ми и от свекървата. Реших , една малка част да приготвя на гранули. Методът е, чрез сушене .Най благоприятните месеци за това са юли и август.
Необходими продукти :
✔ Чесън *
✔ Морска сол *
Още : хартия за печене , тензух
Почистете чесъна и нарежете на тънки колелца, като чипс .Колкото по на тънко по добре! Ако ще е голямо количество ви препоръчвам да работите с ръкавици, но е по добре на няколко пъти в малки количества.

Чесънът, може да се суши със сол или без сол. Ако е със сол, не е нужно да ги режете на тънко. Обелените скилидки чесън поставете в кухненския робот или чопър, добавете морска сол и ги смелете за няколко секунди, да не са на пюре а едро смлени.

Наредете ги в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго. Сложете ги да се сушат на полусянка. Аз ги сложих на  терасата.

Вижте как приготвих и  ДОМАШНО СУШЕН ПАТЛАДЖАН

На вторият ден ги проверете и ако е нужно ги обърнете от другата страна. Може да ги покриете с тензух за да ги предпазите от замърсяване. При мен сушенето продължи 5 дена.

Времето за сушене зависи  колко на тънко сте ги нарязали и каква е температурата по време
на сушене.  Вземете  едно колелце чесън и се опитайте да го счупите.

Ако се чупи лесно, значи процесът на сушене е приключил. Изсушеният ми чесън излезе 1 чаша с вместимост 250 мл. Към това количество добавих 3 супени лъжици морска сол. Сложете отново да се суши, защото от солта отново ще се овлажни. След второто сушене изсипете в чист и сух буркан с винтова капачка.

Съхранявайте на сухо и проветриво място. От време на време разклащайте буркана. Като добавяте към ястия , имайте в предвид че съдържа сол! Солта не е задължителна! Може само да смелите и да сложите в стъклен буркан. Така и няма да има нужда да се суши за втори път.