вторник, 14 юли 2020 г.

ЧЮРЕК ЗА ЗАКУСКА











Предлагам ви ЧЮРЕК , който може да си приготвите по всяко време. Може да импровизирате с продуктите, по ваш вкус. Вижте как го приготвих аз.
* Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти :
✔ Яйца 2 броя
✔ Суха мая 1 чаена лъжица
✔ Кисело мляко 1 чаша 
✔ Захар 2 чаени лъжици
✔ Сол 1 чаена лъжица
✔ Брашно 4,5 чаши 
✔ Пресен лук 2 стръка /само зелената част/
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Сирене 250- 300  грама 
✔ Краве масло 60 грама на стайна температура
✔ Кашкавал 70-80 грама
Още: краве масло за намазване на тавата
Всички продукти трябва да са на стайна температура! Пресейте си брашното предварително. Измийте пресният лук и червената чушка и ги нарежете на ситно. В купа счупете яйцата и ги разбийте за кратко с вилица. Добавете сухата мая, захар, сол и половината надробено сирене.
Разбъркайте сместа с лъжица. Добавете киселото мляко, нарязаните- пресен лук и чушка. Добавяйте малко по малко от брашното, като започнете да месите. Когато тестото започне да се събира на топка, добавете кравето масло и доумесете. Трябва да е меко и леко лепнещо тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот. Поръсете с още малко брашно, разделете на две равни по големина топки. Количеството брашно зависи и от самото брашно! Оформете двете топки на плоски питки с дебелина 0,5 мм. Намаслете тавата с краве масло и разстелете първата " питка ".
Тавата ми е с диаметър 26 см. Поръсете с останалото сирене. 
Предлагам ви и една рецепта за    ОХЛЮВЧЕТА СЪС СУРОВАТКА И ПЪЛНЕЖ
Отгоре сложете внимателно вторият " блат " и затворете внимателно краищата, като притискате с пръсти. Загънете с чиста кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. Времето за втасване зависи и от температурата в помещението. Аз изчаках само 20 минути.
Нарежете в  желаната от вас форма, поръсете с настърган кашкавал и сложете в студена фурна. Включете фурната на 180 градуса и печете до пълна готовност. Аз проверявам с дървен шиш! Вместо лук и чушка, може да ползвате и други продукти! Може да поднесете вашият ЧЮРЕК с чаша АЙРАН.








2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Прекрасна идея и то не само за закуска.Записвам рецептата, интересна е.
Поздрави !

vlado_fidera каза...

Биргюл вече преглъщам.Рецептата е супер.Адмирации!