неделя, 4 октомври 2020 г.

ТИКВИЧКИ С ОРИЗ





Реших да си приготвя ОРИЗ С ТИКВИЧКИ, само за мен:) Да си гребвам с лъжицата...Голяма дилема беше...ОРИЗ С ТИКВИЧКИ или тиквички с ориз;) Ястието си го приготвих точно по мой вкус. Хапнах си с голям апетит:) Който обича, да заповяда.

Необходими продукти:

✔ Ориз 1 чаша от 100 мл.

✔ Тиквичка 1 брой средно голяма

✔ Зрял лук 1 брой/малка глава/

✔ Морков/малък/ 1 брой 

✔ Червена чушка/малка/ 1 брой

✔ Чесън 1-2 скилидки

✔ Олио 30-40 мл.

✔ Сол 1 чаена лъжица/непълна/

✔ Черен пипер млян*

✔ Копър*

✔ Топла вода 250 мл

Измийте добре ориза и оставете в цедка да се отцеди. Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете лука на ситно, моркова на малки кубчета, чесъна на колелца. В малка тенджера налейте олио и сложете на котлона на средна температура. Когато олиото загрее сложете нарязаните зеленчуци и разбъркайте.

Почистете чушката и нарежете на ленти, тиквичката/ без да белите/  нарежете на средно големи кубчета и ги добавете при другите зеленчуци. Шарката на тиквичката е направена с вилица! Разбъркайте за кратко и добавете отцедения ориз и сол. Запържете и с ориза няколко секунди и налейте топла вода.

Разбъркайте и намалете котлона на най ниска степен, сложете капак и оставете да покъкри. От време на време наблюдавайте без много да разбърквате, а просто разклащайте тенджерата или леко обръщайте с дървена лъжица! Върху тенджерата сложете кухненска хартия или чиста кърпа и отгоре капака.

Кърпата ще поеме от излишната влага/пара/. Тук искам да отбележа, че така става по малко воднисто, но не и сухо. Домат не слагам в това ястие, но вие ако обичате добавете! А ако искате да е по течно увеличете водата. Може да ползвате и бульон. Сложете сол по ваш вкус. Бульонът ако съдържа сол, намалете количеството сол.

Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЖОЛИ С ЛУК НА ТИГАН от ТУК

Когато оризът набъбне, вземе с лъжица да опитате и зеленчуците. Не трябва да се преварява! Тиквичката леко да хрупа, а зрънцата ориз да се "делят" Поръсете с черен пипер и свеж копър, сложете отново кърпа и капак и оставете така на изключен котлон да престои 10-15 минути.

Аз си напълних една голяма чиния и отгоре си сложих малко заквасена сметана и още свеж копър. Може да си приготвите сос от кисело мляко, чесън и копър.

За моят моят мъж, приготвих любимите му ВКУСНИ ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ. Вижте от ТУК как ги приготвям.





Няма коментари: