събота, 6 март 2021 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С ЛОКУМ

 







Ето, такива кифли с локум обичам. Точно в такава форма ги приготвяха в закусвалнята, която работех. А дали наистина са неустоими- вие ще решите. 

Необходими продукти: 2 яйца, 100 грама захар + 1 супена лъжица за маята, 200 мл. топло прясно мляко, 5 грама суха мая или 15 грама от кубче, 80 мл. олио, 1 пакет ванилия, 1- 1 1/2 кутия локум, 450- 500 грама пресято брашно, щипка сол, пудра захар за поръсване.

Продуктите да са на стайна температура или в по топло помещение! Затоплете млякото / да не е горещо, а топло/, добавете захарта и разбъркайте докато се разтопи.

Пресейте си брашното и направете кладенче. Сипете маята, 1 супена лъжица захар, 4-5 супени лъжици от млякото и брашно, колкото да се получи кашичка. Ако ползвате кубче мая, оставете за няколко минути да шупне.

Към шупналата мая прибавете 2 разбити яйца, топлото мляко, 50 мл. олио, 1 пакет ванилия, щипка сол и започнете да прибавяте малко по малко от брашното. Омесете гладко, меко и еластично тесто.

Не прекалявайте с брашното!Доомесете тестото с намаслени ръце, като от време на време ги потапяте в останалото олио. Месете 10- 15 минути, като леко потупвате, разтягате и накрая оформете на топка и поставете в купа.

Загънете със стреч фолио и чиста кърпа. Оставете на топло, докато тестото утрои обема си. След, като втаса, разделете тестото на части. Аз разделих на топки по 148- 150 грама.

С намаслени ръце разстелете всяка топка на правоъгълник около 10 см. ширина, 12 см. дължина. Може и по малки. От към по тясната страна поставете локум / при мен- 3 броя.

Както е показано на снимката/. Може да сложите цял локум или нарязан на две. Навийте тестото на руло и поставете в тава покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

Не се мажат с яйце! Загънете с кърпа и оставете за 10- 15 минути да се отпуснат на топло. След това сложете в студена фурна и включете на 170- 180 градуса с горен и долен реотан.

Предлагам ви и една рецепта за КОЗУНАК С ПЛЪНКА В КЕКСОВА ФОРМА от ТУК

Печете около 40 минути или докато се зачервят от горе и от долу. Всяка фурна пече различно! Може да проверите с дървен шиш. След изваждане от фурната, оставете за 5 минути да се охладят и поръсете с пудра захар.

В тестото може да се добавят и няколко капки лимонова есенция. Но не прекалявайте с есенцията, защото ще горчи! Ако омесите много добре тестото, в топло помещение- ще се получат пухкави и вкусни кифлички!

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и бъдете добри и ще намерите правилния път:)

Който има интерес към кулинарията, да се чувства поканен в новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION. Може, да се присъедините от ТУК












Няма коментари: