сряда, 10 март 2021 г.

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ- ПОСТНА





Една от любимите ми постни ястия е КАРТОФЕНА ЯХНИЯ. Ястие което се приготвя бързо и лесно. Дори да е най простото ястие всеки приготвя по свой начин и вкус. Аз я приготвям по начина, който приготвяше моята баба и беше много вкусно. Най вкусна става с домашни картофи, но по някога се налага да купим от кварталния магазин или супермаркет.

 Необходими продукти: около 1 килограм картофи, 60-70 мл. олио, 1 глава зрял лук, 1 брой голям морков, 3-4 скилидки чесън, топла вода* или домашен бульон, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица ронена чубрица, млян черен пипер*, сол*.

Приготовление: измийте, обелете, нарежете картофите на едро и сложете в купа със студена вода колкото да ги покрие. Нека стоят така докато приготвите другите продукти.

Обелете и моркови с картофобелачка и нарежете на кръгчета или полумесеци с около дебелина 5 мм., чесъна на плочки, лука на ситно. В тенджера налейте олиото и оставете на средна температура.

Когато олиото загрее добре / но не да пуши/ сипете зеленчуците- морков, чесън, лук и разбъркайте с дървена лъжица. Бъркайте 2-3 минути и добавете отцедените картофи и сол / 1 чаена лъжица пълна/.

Бъркайте още 1-2 минути докато поемат от солта и олиото. Намалете котлона и добавете брашното и бъркайте енергично да не загори! Следва червения пипер и още няколко секунди бъркане.

Постепенно добавете топлата вода или бульона с продължително бъркане. Бульона трябва да покрие добре продуктите. Ако ползвате домашен бульон /пилешки или зеленчуков/ ще се получи по вкусно!

Сложете открехнат капак и оставете да покъкри. От време на време наглеждайте и бъркайте. Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още малко сол и бульон /вода/.

По някога към това ястие добавям и малко доматен сок, ако има отворен буркан/шише/, но без доматен сок също е вкусно! Когато зеленчуците поомекнат напълно /но не и да се разпадат картофите/ и ястието достигне желаната от вас гъстота, добавете чубрица и черен пипер и изключете котлона.

Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С КАРТОФИ И СИРЕНЕ от ТУК

По желание, може да поръсите и със свеж магданоз.

Бъдете здрави, вярвайте в себе си, бъдете добри и ще намерите правилния път:)




1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
моята баба в картофената яхния задължително слагаше и цели, обелени от външната люспа глави чесън.Опитай, хубаво и вкусно става.Чудесен е и твоят вариант.
Поздрави, спарна седмица !