неделя, 28 март 2021 г.

СЛАДКИШ ОТ БУТЕР ТЕСТО И КРЕМ




Не знам точно как да го нарека този сладкиш-  Наполеон, Крем пита, Кремки или...просто СЛАДКИШ ОТ БУТЕР ТЕСТО И КРЕМ?! Важното е че много ни беше вкусно и свърши много бързо...

Необходими продукти: 400 грама бутер тесто за сладкиши или 2 броя по 275 грама, 800 мл. прясно мляко, 160 грама захар, 1 пакет нишесте ванилия / 60 грама/ или натурално, 2 жълтъка на стайна температура, 1 пакет ванилия/ ако ползвате нишесте ванилия- не е нужно да добавяте/, 60 грама краве масло.

Приготовление: първо почваме с крема, за да има време да изстине! В купа сипете нишестето, 2 жълтъка, 100 мл прясно мляко и разбийте с телена бъркалка, да не останат бучки.
В тенджера сипете захарта, останалото прясно мляко / 700мл./, сместа и сложете на котлона на средна температура. Бъркайте непрекъснато, да не загори! Когато кремът се сгъсти, вземете от котлона и оставете на страна да се охлади.
Включете предварително фурната на 200 градуса, да загрее. За да се работи добре с бутер тестото- трябва да е добре охладено, но не и замръзнало или на стайна температура!
Разточете леко бутер тестото / ако лепне, поръсете с малко брашно или нишесте/ и точно по средата нарежете на две. Трябва да се получат два еднакви правоъгълника.
Отрежете по краищата неравностите. Единият правоъгълник надупчете с вилица, на места и поставете в тава покрита с хартия за печене.
Другата платка минете с нож като леко начертаете еднакви квадрати, но не режете до края и поставете до другия "блат". Поставете и изрезките и сложете да се пече до златисто и от двете страни.
Ако е малка тавата, може да печете двата блата по отделно. Тук искам да отбележа, че фурната трябва да е добре загряла за да може да се опекат добре, а не да останат от вътре глетави!
Опечените блатове оставете добре да се охладят, а изрезките ги смелете на трохи. Към леко охладения крем добавете кравето масло и разбийте с миксер до гладкост. 
Сглобете сладкиша. Поставете първия блат в тава или поднос и залейте от крема, изравнете.
Предлагам ви и една рецепта за СОЛЕНКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО от ТУК
От горе втория блат с нарязаните квадрати, следва тънък слой от останалия крем и най от горе поръсете с трохите. Сложете сладкиша в хладилник за поне 3-4 часа. 
Бъдете здрави, вярвайте в себе си, бъдете добри и ще намерите правилния път :)
Който има интерес към кулинарията, да се чувства поканен в новата ни кулинарна група КУХНЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИ от ТУК






Няма коментари: