неделя, 22 януари 2023 г.

ПОАЧА БЕЗ МАЯ

 






Бях публикувала ПАМУК ПОАЧА /POĞAÇA/ с мая, а този вариант е без мая и без втасване. Няма нужда да чакате- замесвате, оформяте и печете.

Има и вариации с различни плънки или добавяне на свеж копър в тестото, но аз приготвих само със сирене, защото така най- обичаме.


*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: 70 грама краве масло, 150 грама кисело мляко или 1 чаша непълна, 1/2 чаша олио около 75 мл., 2 яйца размер М, 1 супена лъжица качествен оцет 6 %, 1 чаена лъжица захар, 1 пакет бакпулвер от 10 грама, 1 равна чаена лъжица сол, около 550- 600 грама пресято брашно, 120- 150 грама сирене

Първо си разтопете маслото и оставете леко да изстине, защото не трябва да е горещо когато се добавя към другите продукти! Счупете яйцата едно по едно, като едното яйце и един белтък се слагат в купа, а жълтъкът се заделя за намазване.

Към яйцата прибавете захарта, киселото мляко, разтопеното масло, олио, бакпулвер, сол и разбийте с телена бъркалка много добре до еднородна смес. Прибавете 1 супена лъжица оцет и отново разбъркайте за кратко.

Започнете да добавяте пресятото брашно малко, по малко като разбърквате с лъжица. Доумесете на ръка, до меко нелепнещо тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно, за това се добавя малко по малко, а не на веднъж!

В купичка си надробете сиренето. Включете фурната на 180 градуса, с горен и долен реотан да загрее. Късайте от тестото парчета големи колкото голямо яйце, еднакви по големина и оформете на топчета.

Моите бяха по 50 грама, всяко топче. Поставете на плота едно топче тесто, сплескайте с длан, поставете малко от плънката, оформете по желания начин и поставете в тава покрита с хартия за печене.

Оформям, като първо хвана по краищата тестото и затварям по средата и затворената част обръщам на долу /показано в снимка/. Оформените теста наредете на разстояние едно от друго. 

Ако сте пропуснали рецептата за ПУХКАВЕЛКИ, сега може да я видите от ТУК

Разбийте жълтъка с вилица и с помощта на четка ги намажете. Шарката е направена с вилица, след намазване с жълтък. По желание, може да се поръсят със семена- сусам, ким, черен кимион.

Сложете да се пекат в загрялата фурна. Печете докато се зачервят и от двете страни, около 25- 30 минути. Не стават мазни, от вън са хрупкави, а от вътре меки и вкусни.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си! Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
















Няма коментари: