четвъртък, 26 януари 2023 г.

ЗЕЛЕВИ САРМИ С МЕСО







Зелеви сарми, но с месо да са, че да се изядат. Рецептата е адаптация от стара книга. В оригиналната рецепта пълнежът е от пуешко, свинско месо и сланина, и се приготвя в тенджера.

Промених някои неща , като на първо място не ползвах сланина, защото не ядем, но добавих по добри заместители за нас. Сармите ги пекох във фурната, в тава. Разбира се, че и в гювече ще е по вкусно, но нямах толкова време за чакане.

Имах малко полусушена наденица и пастърма от свински врат, които си бяха мазнички и добре ги оползотворих за сармите. Количества няма да посочвам, защото може да ползвате колкото желаете!

 Необходими продукти: листа от кисело зеле*, пуешко месо*, полусушена домашна наденица*, малко пастърма от свински врат*, млян червен пипер /ако обичате, може да ползвате лют- млян или на люспи/, олио*, зелев сок*, вода*, сол*

Включете фурната на 200 градуса, да загрее. Изчистете зелевите листа от жилките, ако не са предварително изрязани. Имах останали парчета от пуешко месо /може да ползвате от гърдите/, които обезкостих и нарязах на продълговати парчета, може и на ленти, колкото да могат да се поберат в зелево листо.

Нарежете наденицата и пастърмата, или сланина /ако обичате/ с дебелина около 5 мм. Във всяко листо поставете по едно парче пуешко месо, като поръсите с по една щипка сол, млян червен пипер, от горе по едно парче пастърма /сланина/ или по 1-2 парчета наденица и увийте стегнато.

Сармите ми бяха пробни и за това направих малко бройки плюс накълцано зеле, за всеки случай! Накълцва се малко кисело зеле, поставя се в тава, поръсва се с малко червен пипер, олио и се разбърква.

Предлагам ви и една рецепта за КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС СУДЖУК, от ТУК

Отгоре наредете сармите, парчета пастърма, /които ми останаха/ налейте зелев сок*, вода*, поръсете с червен пипер, олио, покрийте с алуминиево фолио и поставете в загрялата фурна.

За разкош сложих една суха люта чушка, но ако обичате лютичко, може да поръсите с люспи от люта чушка. Зелевият сок и водата меря с чаша, като съотношението е 1:2. Зелето и сокът са с нормална и приятна соленост! След 15- 20 минути фурната се намаля на 180 градуса. След около 1 час и 15 минути махнах фолиото и доопекох още около 20 минути.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК















Няма коментари: