сряда, 1 февруари 2023 г.

ПИЦА С КАЙМА

 





В минала публикация съм показала класическо тесто за пица, но сега я приготвих малко по друг начин, по рецепта на вуйна ми.

В рецептата съм намалила количеството мая, като съм ползвала суха мая, а не от кубче, и добавих малко захар. 

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти за тестото: 3 грама суха мая, 1 чаена лъжица захар, 1 чаша хладка вода, 1 чаша топло /не горещо/ прясно мляко, 1 супена лъжица кисело мляко, 2 супени лъжици, около 500- 550 грама пресято брашно, 1 кафена лъжица сол.

За "соса" : около 100- 150 мл доматено пюре, 1/2 кафена лъжица млян черен пипер, 1 кафена лъжица сух босилек /по желание/, 2 супени лъжици олио

Плънка: около 300 грама качествена* кайма смес или телешка, 1 средно голяма глава зрял лук, 8- 10 маслини, млян черен пипер*, сол*, около 150 грама кашкавал

Щеше ми се да я нарека "Пицата на вуйна", но понеже може да има съвпадение с други рецепти за това е само "Пица с кайма". В купа сипете 3 грама суха мая,  1 чаена лъжица захар, 1 чаша хладка вода, 4-5 супени лъжици от пресятото брашно, разбъркайте.

Без да чакате да шупне добавете и останалите продукти: 1 супена лъжица кисело мляко, 1 чаша прясно мляко, 2 супени лъжици олио и започнете да прибавяте брашно малко, по малко.

Поръсва се със 1 кафена лъжица сол, когато се добави половината от брашното. Лепкавото тесто прехвърлете в набрашнен плот и доомесете докато се получи меко, нелепнещо тесто.

В дъното на купа поръсете с брашно, поставете тестото, поръсете и от горе с брашно и покрийте с найлонов плик и кърпа. Оставете да си почине за 35- 40 минути. Може през това време да си приготвите плънката.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Маслините се нарязват на колелца. Маслините ми бяха зелени, без костилки с пълнеж от червена чушка /пиперка/ под наименованието "Гръцка салата"

Може да ползвате каквито искате. В купичка сложете каймата, накълцаният лук, сол* на вкус, малко млян черен пипер* и омесете добре. Ако е много сухо, капнете малко вода /около 1 чаена лъжица/ преди да омесите.

Накрая добавете маслините и разбъркайте. Втасалото тесто разделих на две и доомесих всяка топка поотедлно. При всеки количеството брашно може да е различно! Върху набрашнен плот разточете едната топка тесто на тънко, изтупайте излишното брашно и прехвърлете в тава покрита с хартия за печене.

Може да се направи един "блат" за пица в по голяма тава /тавата на фурната/ или две по малки. Моите блатове бяха два броя, и по малки от самата тава! Също така блатът може да се разточи върху хартия за печене за да е по лесно поставянето в тава!

Включете фурната на 200 градуса да загрее. В шола смесете продуктите за соса: доматено пюре, черен пипер*, сух босилек*, 2 супени лъжици олио, и разбъркайте. С половината сос намажете единия блат, с другата половина другия.

Върху соса разпределете равномерно, по на тънко плънката и по двата блата. Поставете тавата в загрялата фурна, да се пече. Печете около 10 минути и изкарайте от фурната. От горе настържете кашкавал на едро ренде и отново върнете във фурната за около 5-6 минути, докато се разтопи кашкавалът.

Ако сте пропуснали рецептата за ПОАЧА БЕЗ МАЯ, сега може да я видите от ТУК

Изкарайте от фурната и оставете малко да се охлади. С втория блат процедирайте по същия начин. Гледайте, да не препечете блатовете, защото ще станат твърди! Ние обичаме пицата с по една чаша айран, кока- кола или таратор. 

Бъдете здрави и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК
















Няма коментари: