петък, 10 март 2023 г.

ДОМАШНИ БИШКОТИ







Магазинът до нас продават от тези българските бишкоти, които са ми любими. Всеки път като отида ги гледам, като Гаврош.

Ама, те са вече толкова мънички, не като едно време. Сега ще, кажете че и вкусът беше друг... Добре, че се приготвят с достъпни, малко продукти и стават бързо.

Необходими продукти: 3 яйца размер М, щипка сол, 100- 110 грама кристална захар, 100-110 грама брашно, 2 пакета ванилия по 2 грама или 1 пакет ванилена захар от 8 грама, пудра захар за поръсване Още: пош*

Разделете яйцата  на белтъци и жълтъци, в две отделни купи като внимавате при белтъците да не попадне част от жълтък. Към белтъците добавете щипка сол, ванилии /ванилена захар/, и половината от захарта 50-60 грама и започнете да разбивате с миксер.

Белтъците се разбиват на твърд сняг, като за ЦЕЛУВКИ, така че като се обърне купата, белтъците да не се свличат. За начинаещите ще споделя, че в купата която слагате белтъците трябва да е напълно суха!

Попадне ли капка вода, нещата няма да се получат! Жълтъците разбийте с останалата захар за 2-3 минути. Към жълтъците добавете лъжица по лъжица от гъстата белтъчна смес, като внимателно разбърквате със шпатула. 

Трябва да се получи като пухкав крем. Пресейте си предварително брашното и добавете към яйчената смес на два, три пъти, като продължите да разбърквате със шпатула.

Сместа трябва добре да усвои брашното и да стане гладка, въздушна, без бучки! За това внимателно се обръща шпатулата, за да не изкарате въздуха от тях! Прехвърлете сместа в пош* Понеже моят пош не ми вдъхваше голямо доверие, за целта ползвах плик за съхранение на зеленчуци* , който също си е плътен!

Включете фурната на 180 градуса да загрее. Покрийте тавата с хартия за печене. Клъцнах единия край на плика, така че да се отвори не много голяма дупка и шприцовах на разстояние едно от друго.

ТУК ,може да видите рецепта за СЛАДКИШ ФАНТАЗИЯ С БИШКОТИ

Поръсете ги с пудра захар и поставете в загрялата фурна. Следете ги, защото стават много бързо, между 8- 10 минути. Не ги препичайте! Насладете се на домашния вкус!

  • Белтъците разбих в студено помещение!
  • Бройките са според големината на бишкотата!
  • Може да приготвите различни вариации на сладкиши, торти- с бишкоти.
Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК
Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК




















1 коментар:

Бони каза...

Прекрасна рецепта. Биги. видът име е точно както казваш като тези от "онова време" Благодаря за хубавата рецепта!