вторник, 18 април 2023 г.

ТОРТА АМАТЬОР

  






Имах една кутия карамелизирано кондензирано мляко, което реших да ползвам за крем на тортата. Макар да е АМАТЬОРСКА на вид, на вкус се получи много добре!

Тази торта я приготвих за рождения ми ден. Доста мислих, дали да споделя с вас, защото не е от онези торти които приготвят майстор сладкарите и като я видите да кажете "Уау"

Все пак си е моя и реших все пак да я покажа на бял свят. Тортата се състои от блат, който е без яйца, с карамелен крем, сироп, и завършек с шоколад и нестандартна украса ... бисквити "Слънце" 

Един вид ползвах каквото имам :) 
*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти за блат: 500 грама гъсто кисело мляко на стайна температура 3,6 %, 2 равни чаени лъжици сода бикарбонат, 1,5 чаши захар, 2  пълни чаши пресято брашно, 6 супени лъжици олио, 30 грама какао, 2 по 2 грама ванилии
Сироп: 3 супени лъжици захар, 1/2 чаша топло прясно мляко, 3-4 супени лъжици кафе еспресо
Крем: 1 кутийка карамелизирано кондензирано мляко от 397 грама, щипка сол, 30 грама краве масло на стайна температура, 60- 70 мл течна сметана 30 %
Ганаш: 140 мл течна сметана 30 %, 100 грама тъмен шоколад с добро качество
За украса: бисквити "Слънце", захарни конфети микс, смлени орехи

Включете си фурната на 170- 180 градуса да загрее. Сместа за блата се приготвя много бързо, защото дори няма нужда от миксер. В купа сипете киселото мляко, содата, разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да шупне.

След това добавете захарта, ванилиите и отново разбъркайте с телена бъркалка, за 1-2 минути. Налейте олиото, и над купата пресейте и останалите сухи съставки /брашно и какао/, и разбъркайте много добре, да не останат бучки.

Изсипете сместа в тава с диаметър 18- 20 см., покрита с хартия за печене, изравнете и поставете в загрялата фурна да се пече. Време за печене около 20- 25 минути. Може да проверите с дървен шиш, като забодете по средата на блата.

Опеченият блат изкарайте от фурната, отстранете внимателно хартията и прехвърлете в чиния или скара /решетка/ и оставете да изстине напълно. През това време си пригответе сироп и крем.

В малка касерола сипете 3 супени лъжици захар и поставете върху котлона на висока степен. Когато захарта започне да се разтопява, намалете котлона и разклащайте касеролата. Захарта трябва да се разтопи напълно, да няма бучки и да придобие карамелен цвят.

Точно в този етап, гледайте да не загори и дръпнете от котлона. Внимателно налейте прясното мляко, 3-4 супени лъжици кафе еспресо, разбъркайте и върнете отново върху котлона. Внимателно, че може да пръска и карамелът за кратко ще се втвърди!

Бъркайте около минути, докато сместа се втечни добре и дръпнете на страни да изстине. Пригответе си крем. В купа сипете карамелизираното кондензирано мляко, щипка сол и разбийте с миксер на крем.

Добавете 30 грама меко краве масло и отново разбийте за кратко, докато се смесят продуктите. Налейте течната сметана и разбийте за последно, докато стане на пухкав крем. 

Сглобяване на тортата: изстиналия блат изрежете хоризонтално с помощта на голям и остър нож. Поставете единият блат в чиния или поднос с поставен ринг, и с помощта на четка потопена в сироп леко сиропирайте, сипете част от крема и изгладете.

Поставете втория блат, отново сиропирайте и намажете с крем. Добре е така да престои в хладилник и малко да стегне. Махнете ринга и намажете тортата и от страни /околовръст/.

Пригответе си ганаш: в малка касерола налейте 140 мл течна сметана и поставете върху котлона да загрее. Още преди да заври дръпнете от котлона, добавете начупения шоколад и разбъркайте до гладка смес.

Оставете за около 5- 8 минути леко да изстине и залейте тортата. Украсете по ваше въображение. От мен- захарни конфети микс, смлени орехи и тук -там начупени или слепени бисквити "Слънце".

Подобна рецепта, като тази за ЛЕСНО РУЛО ОТ БИСКВИТИ С ВКУС НА КАРАМЕЛ, от ТУК

Оставете в хладилник за няколко часа. Мислех да си я нарека- "Шоколадово- карамелена" торта, после реших да е торта "Слънце", но "ТОРТА АМАТЬОР", май най- много и отива. Ами, тя свърши за нула време и нямаше време за свестни снимки :) Ако решите да пробвате моята торта и ще се консумира от деца, моля не добавяйте в сиропа- кафе!

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК
Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК






















 





Няма коментари: