вторник, 20 юни 2023 г.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ОРИЗ

 











Така приготвени тези пилешки бутчета с ориз, стават много вкусни! Не се приготвят бързо, но чакането си заслужава. Блажни, но вкусни...
*Измерителна чаша от 300 мл

Необходими продукти: 3 броя големи пилешки бутчета или 6-7 броя парти бутчета, 1 чаша ориз, 2- 2,5 чаши  бульон, 1 глава зрял лук, 60 грама краве масло, 1-2 супени лъжици олио, 2-3 броя зелен лук, 1-2 броя зелен чесън, млян черен пипер*, сол*
За намазване на пилешките бутчета: 1-2 супени лъжици гъсто кисело мляко, 1/2 чаена лъжица червен пипер, щипка сол, 1 супена лъжица олио

Ако ще ползвате големи пилешки бутчета ги разрежете на две, почистете, измийте и поставете в тенджера. Почистете една глава зрял лук, нарежете на четири и сложете при бутчетата. Добавете една чаена лъжица сол, налейте вода и поставете върху котлона на висока степен.

В тенджерата поставям една голяма решетъчна лъжица и оставям с открехнат капак, за да не изкипи по време на варене! Когато водата заври, намалете на средна температура. От време на време отпенвайте образувалата се пяна. 

Време за варене от завирането на водата, 25- 30 минути. След това се заемете с направата на гарнитурата. Изсипете ориза в цедка и измийте под студена течаща вода и оставете да се отцеди. 

В тиган налейте 1-2 супени лъжици олио, добавете 30 грама масло и оставете на средна температура да се разтопи. Почистете зеления лук и чесън, измийте, накълцайте и пуснете в загрялата мазнина.

Разбъркайте няколко секунди и веднага добавете отцедения ориз, 1 чаена лъжица сол и продължете да разбърквате. Ако е нужно, намалете температурата. Когато оризът е попил добре от мазнината и зърната се отделят, добавете малко черен пипер, разбъркайте и дръпнете от котлона.

Включете фурната на 170- 180 градуса, да загрее. Изсипете оризът в тава и отгоре наредете сварените бутчета. В малка купа смесете 1-2 лъжици кисело мляко, червен пипер, щипка сол, 1 супена лъжица олио и намажете бутчетата.

От предварително прецедения бульон  внимателно налейте в тавичката 2 чаши, нарежете останалото краве масло на малки кубчета и поставете тук-там върху продуктите, поставете в загрялата фурна да се пече. Съотношение ориз- бульон, 1:2 или 1:2,5. Времето за печене около 45 минути или докато добре се зачервят бутчетата и оризът поеме целият бульон.

Една по различна рецепта за тестено изделие с ориз и пилешко, ГЬОБЕТЕ /КЬОБЕТЕ/, може да видите от ТУК

По желание, може да поръсите със свеж копър.Останалият бульон, може да се ползва за супа. Сега, някои ще кажат: "Много дълъг процес на приготвяне". Да, за да е по лесно и бързо, можех да сложа всички продукти сурови, но нямаше да е същият вкус!

Поднесох с по една чаша айран. Ако желаете, може да опитате и да видите разликата. Благодаря, за търпението и отделеното време!
Който има интерес, може да посети страницата ми във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК











Няма коментари: