вторник, 30 май 2023 г.

МАСЛЕН СЛАДКИШ СЪС СЛАДКО ОТ СМОКИНИ







Имам доста домашни сладка, за това реших да спретна един сладиш. Сладкишът приготвих от маслено тесто и сладко от цели смокини, който може да замените с друго- по ваш избор или каквото е останало за оползотворяване.

Необходими продукти за масленото тесто: 160 грама студено краве масло, 100 грама кристална захар, около 450- 500 грама пресято брашно, 2 пакета по 2 грама ванилия, 5 грама бакпулвер, 100 грама гъсто кисело мляко, 2 яйца М
Пълнеж: 1 бурканче от 310 грама сладко от цели смокини, 5-6 супени лъжици смлени орехи смесени с канела*

В малка купа счупете яйцата и разбийте с телена бъркалка на пяна. Към тях добавете киселото мляко и разбъркайте да се смесят добре двата продукта. Във втора купа сложете сухите съставки- половината от посоченото количество брашно, 100 грама кристална захар, 2 пакета ванилия, 5 грама бакпулвер, и ги разбъркайте.

Към сухите съставки добавете студеното краве масло нарязано на малки кубчета, като претривате между дланите си, докато сместа стане на трохи. На този етап добавете яйцата с млякото и започнете да разбърквате с лъжица.

Поръсвайте малко по малко от останалото брашно и замесете гладко, леко лепнещо тесто. Количеството брашно при всеки, може да е различно! Не прекалявайте с брашното, защото има  краве масло, и ще стане много твърдо тесто!

Когато тестото съдържа студено краве масло, също така трябва да се работи бързо, защото от топлината на ръцете и месенето, омеква бързо, и може да не преценим колко брашно да добавим!

От полученото тесто заделете 1/3 , което поставете в найлонов плик и във фризера за около 30 минути. Изрежете си хартия за печене по големината на тавата, която ще ползвате. Моята тава е с диаметър 25 см.

Останалата по голяма топка тесто разточете върху хартията. По време на точене, ако лепне по точилката, може да поръсите с малко брашно или да разточите между две хартии. Прехвърлете разточеното тесто заедно с долната хартия в тавичката и леко притискайте краищата към стените, така че да се издигне борд.

Целите смокини ги нарежете на две и разпределете върху тестото. Поръсете ги със смес от смлени орехи и канела. Включете си фурната на 170 градуса да загрее. Изкарайте останалото тесто от фризера и с помощта на ренде, настържете върху сладкото и орехите.

Аз малко си поиграх с тестото, като една част разточих, изрязах фигурки и наредих тук- там, и едната част настъргах. Поставете в загрялата фурна да се пече. Гледайте сладкишът да не се препече!

Предлагам ви и една рецепта за БИСКВИТЕНО РУЛО, от ТУК

Когато леко порозовее и от двете страни, е готов. При мен се опече за 25 минути. Всяка фурна пече различно! Изкарайте готовият сладкиш от фурната и оставете напълно да изстине, преди да разрежете.

По желание, може да се поръси с пудра захар. Изстиналият сладкиш намазах с останалия сироп от сладкото от смокини. За мен едно парче придружено с чаша черно и ароматно кафе.

Който, има интерес може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК














































 



Няма коментари: