петък, 12 април 2019 г.

" ВКУСЕН ТОЛСТОЛОБ "




Не знаех, че толстолоба може да е толкова вкусен. По принцип от рибен магазин, като пазарувам, купувам толстолоб. Но все ми е безвкусен и като пържа ми мирише на тиня!
Този път рибата е купена прясна, прясна / жива/ от един рибар. Мъжът ми случайно се е натъкнал на него. Уловена е от нашата река Дунав. Другото което прави тази риба толкова вкусна е самата панировка.
Е, казвам ви, няма нищо общо с рибата от рибния магазин. Голяма вкусотия !
Необходими продукти:
☑  Риба толстолоб 700 грама
☑  Трохи от хляб 1 водна чаша / 250 мл/
☑ Лимон 1 брой
☑  Яйце 1 брой
☑ Червен пипер 1 супена лъжица
☑  Брашно за овалване *
☑  Черен пипер *
☑ Сол *
☑ Олио за пържене *
Почистете рибата, махнете от вътре черната ципа, защото горчи! Измийте я и подсушете,  поръсете със сол и черен пипер. Сложете в тавичка и оставете в хладилник да престои около 25-30 минути.
През това време си пригответе панировката. В купа сложете трохите от хляб. Може да ги смелите на кухненския робот! Добавете червен пипер, щипка сол, настъргана кора от лимон и разбъркайте.
В друг съд сложете брашното, а в трети- разбитото яйце с щипка сол. Загрейте олиото в дълбок тиган или друг съд/тенджера/ Оваляйте рибата в този ред: брашно, яйце и хлебни трохи с подправки!
Пържете в сгорещено олио, от двете страни до златиста коричка. Изкарайте върху кухненска хартия и поднесете  с резенчета лимон.







                                                              ДОБЪР АПЕТИТ !

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
почти всяка риба, която е пресна е много вкусна.Купувам толстолоб от големи търговски вериги и го пека на фурна.Харесва се у дома.Така,че моят баща навремето когато беше жив винаги държеше рибата да е прасна, даже току - що уловена.
Поздрави !

Elena Dimitrova каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Birgul Ismailova каза...

Elena Dimitrova, благодаря !