Не е за вегани ! Като бях дете , баба много приготвяше. Да хрупаш от царевицата и сока да се стича по дланите ти. Какво ядене падаше. Ядях , докато ме заболи стомаха. Ммм, много обичам! В момента на пазара царевицата е малко скъпичка! Но аз намерих на много добра цена и току що набрана. Домашно приготвена си е най вкусна!
Необходими продукти :
❌ Млечна царевица 5 броя / тенджерата ми толкова побра /
❌ Прясно мляко 200 мл
❌ Захар 1 чаена лъжица
✅ Краве масло 30 грама
Ще ви трябват още : няколко листа/ шума/ от царевица , вода , сол */ за поръсване /
Отстранете листната петура на царевицата , като си запазите към 10 броя. В дъното на подходяща тенджера " постелете" от листата. От горе наредете царевицата , ако е много голяма счупете кочана на две.
Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
❌ Млечна царевица 5 броя / тенджерата ми толкова побра /
❌ Прясно мляко 200 мл
❌ Захар 1 чаена лъжица
✅ Краве масло 30 грама
Ще ви трябват още : няколко листа/ шума/ от царевица , вода , сол */ за поръсване /
Наредете ги плътно. Сложете тенджерата върху котлона, налейте вода , която добре да покрие царевиците и налейте прясното мляко/ студено/ , което може да е и пастьоризирано. Добавете захарта и кравето масло.
Отгоре покрийте с още листа, така и те пускат аромат и придават допълнителен вкус. Върху листата сложете малък капак или чиния, за да притиска царевиците. Поне аз така правя!
Сега включете котлона на макс. Когато водата заври намалете на средна температура. Аз понеже напълних тенджерата до горе и от средна намалях на по ниска степен. И после пак усилвам. Моята царевица беше готова за 17 минути. Но вие си я проверявайте , като махнете капака и с вилица отчупете едно зрънце. Засечете времето от момента на завиране на водата. Пробвайте този трик и споделете.
Сега включете котлона на макс. Когато водата заври намалете на средна температура. Аз понеже напълних тенджерата до горе и от средна намалях на по ниска степен. И после пак усилвам. Моята царевица беше готова за 17 минути. Но вие си я проверявайте , като махнете капака и с вилица отчупете едно зрънце. Засечете времето от момента на завиране на водата. Пробвайте този трик и споделете.
Разликата във вкуса е голяма! При поднасяне може да сложите по едно листо и отгоре царевицата и да поръсите със сол на вкус.
ДОБЪР АПЕТИТ!
ДОБЪР АПЕТИТ!
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
3 коментара:
Биги,
в рецептата вода и мляко ли се използват или само мляко и колко е водата ? Не ми стана ясно, защото е писано в продукти само мляко ?
Поздрави !
Ели, водата се слага колкото да покрие царевицата + отбелязаното количество прясно мляко !Пробвай и ми кажи , дали ти харесва ! Благодаря , за вниманието !
За да стане много вкусна царевицата още в началото се прибавя сол. След като се свари водата се излива, за да не потъмнее царевицата.
Публикуване на коментар