понеделник, 26 юли 2021 г.

ИМАМ БАЙЪЛДЪ

 






Вкусно и любимо ястие. Имам байълдъ, буквалният превод- имама припадна :) Много популярно ястие от турската кухня. Днес ще ви опиша начина на приготвяне и в същото време как се приготвя в оригинал / до колкото аз знам/.

Слуховете гласят, че преди мнооого време това вкусно кулинарно изобретение е по идея на жената на имама. Когато жена му приготвила за първи път това ястие, на имама толкова много му харесало, че чак припаднал :)

Друг слух е, че имама се жени за дъщерята на търговец на зехтин. Когато съпругата му му приготвя от това ястие / тогава още не е било под това име/, той толкова харесал вкуса, че поискал всеки ден това да е на трапезата му.

Но когато зехтинът свършил, жена му спряла да приготвя от ястието. Имама от скръб, че няма да може да яде от тази уникална вкусотия и припада. Знам, малко смешна история, но така се говори ;)

Лично за мен, това означава "О, колко е вкусно, чак ще припадна...". Когато ядем нещо и ни е много вкусно, още ползваме този лаф: "Байълдъм".

И както разбрахте от историята, ястието се приготвя със зехтин. Препоръчвам да ползвате хубав, качествен зехтин в стъклена бутилка или тенеке, а не пластмасова.

Необходими продукти: 4 патладжана, 3 средно големи месести домати, 2 глави средно големи лук, 5-6 зелени чушки чорбаджийки, 6-7 скилидки чесън, 60-70 мл. зехтин, 1 бучка захар или 1 кафена лъжица, 1 чаена лъжица доматено пюре, 200 мл. топла вода, черен пипер млян*, свеж магданоз, сол*

Измийте патладжаните, обелете с картофобелачка на райета, дръжките ако са много дълги ги поскъсете, поставете в дълбок съд с подсолена вода за 25- 30 минути да си пуснат горчивия сок.

След това прецедете и подсушете много добре с домакинска хартия. В оригиналната рецепта се пържат в мазнина до омекване от всички страни! Аз ги пекох във фурната! 

В тава покрита с хартия за печене наредете патладжаните, поръсете ги от всички страни с малко  сол*, струйка зехтин и печете на предварително загряла фурна на 200 градуса.

Докато патладжаните се пекат вие си пригответе плънката. В тиган налейте 60- 70 милилитра зехтин и сложете на средна температура да загрее. Почистете лука, нарежете на тънки полумесеци, сложете в загрялата мазнина и разбъркайте.

Почистете, измийте и нарежете чесъна и зелените чушки на тънко и прибавете в тигана. Добавете бучка захар /1 кафена лъжица/, 1 чаена лъжица сол и разбъркайте периодично.

За тези които не обичат чесън ще кажа, че това е една от ''тайните" съставки за добрия вкус на това ястие ;) Измийте и доматите, нарежете на две, рендосайте и добавете при другите продукти.

Разбъркайте и оставете да покъкри около 10 минути. Добавете малко черен пипер и дръпнете от котлона.Тук може да поръсите със свеж магданоз, но понеже моя мъж не яде, аз си поръсих преди поднасяне.

Омекналите патладжани изкарайте от фурната и с помощта на лъжица направете разрез и издълбайте като лодка. Напълнете патладжаните с плънката и поставете в тава в която ще ги печете/ без хартия за печене/.

В шоличка смесете доматеното пюре с топлата вода, разбъркайте да не останат бучки и налейте върху и около патладжаните. Ако ви е останала от плънката, също може да се сложи в тавата.

Печете около 30- 35 минути. По желание- поръсете със свеж магданоз. Ястието се консумира студено, но ако не изтраете- може и топло ;) Поднася се като основно ястие или като мезе.

Предлагам ви и една рецепта за РАЗЯДКА С ПАТЛАДЖАН от ТУК

За тези, които не разполагат с фурна по една или друга причина, ще кажа че може да се приготви и в тенджера с капак След като се опържат /както съм споменала по горе/ се прави разрез, поставят се в тенджера- на един ред, пълнят се, поливат се със соса, затваря се капака и се оставя да покъкрят до пълна готовност, като периодично се проверяват.

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)















2 коментара:

СРАМОТА каза...

Опитай веднъж да сложиш малко кервиз към плънката. От баба Айше го научих, и на мен лично ми хареса. Може и вас също, знае ли човек...

Анонимен каза...

Любимо ястие !