неделя, 30 септември 2018 г.

"БОБ ЯХНИЯ С МЕСО"

Това е малко по различен начин на приготвяне на  боб яхния!Боба се приготвя отделно от месото!Самата яхния не трябва да е много водниста!Този вид боб се приготвяло едно време за помен,сватби и други!Но месото трябва да е пилешко!Може телешко или овче!Но аз имах свинско !
Необходими продукти:
Зрял боб 500 грама
Зрял лук 1 брой/не е задължително/
Морков 1 брой
Зелена чушка 1 брой
Червена чушка 1 брой
Скилидки чесън 3броя
Олио 1 супена лъжица
Сол 1/2 супена лъжица/на вкус/
Джоджен 1 супена лъжица
По желание листа магданоз
За запръжката на месото:
Свинско месо 500 грама
/По принцип се приготвя с пилешко месо!
Лук 3 глави
Червен пипер 1 супена лъжица
Олио 100 милилитра
Сол 1 чаена лъжица /непълна/
Черен пипер 1 кафена лъжица
Дафинов лист 1-2 броя
От вечерта накиснах боба/домашен/Хвърлих първата вода.Сложих да се вари.През това време си приготвих зеленчуците.

Измих ,почистих и нарязах на дребно морков,зелена,червена чушка и чесъна.Варих боба около 30 минути.Като от време на време махах образувалата се пяна.Хвърлих и втората вода.Отново сложих на котлона да се вари.Добавих олиото и зеленчуците/морков,зелена,червена чушка,чесън.Сложих капака и оставих да къкри на бавен огън.
След ,като зеленчуците и боба поомекнаха  добавих и сол/Джоджен не сложих/.Още 10 минути да покъкри и е готов.
В друга тенджера загрях олио и добавих късчетата месо.
Запечатах и от двете страни.Добавих лукът нарязан на полумесеци и сол.Бърках докато лукът се карамели и месото стане сочно/По желание можете да добавите дафинов лист/Преди да отнема от огъня добавих червен и черен пипер.
При сервиране се слага от боба и отгоре парчета от месото/По желание може и магданоз!








2 коментара:

Бони каза...

Чудесна рецепта,красиво представена! Благодаря!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря,Бони😉👌🌹