НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
☑Кори за баница или баклава 400 грама
☑Орехи 200 грама смлени
☑Краве масло 125 грама
За сиропа:
☑Захар 2чаена чаша1/2/с вместимост 150 милилитра/
☑Вода 3 чаена чаша
☑Лимонов сок 4-5 капки
Първо кипнах сиропа докато се разтопи захарта.Оставих да поври още 10 минути.Оставих на страна да поизстине. На всеки лист поръсвам по малко от орехите.
Навивам около точилката
,като руло. С две ръце хващам от двата края и събирам по средата на
точилката,като хармоника/като Саралийки/. Изкарвам от тънкия край на
точилката..
Нарязвам на равни части. Свързвам двата края ,като гнездо и
редя в тава. А по средата ги наредих, като розички! Полях баклавата с разтопеното масло.
Пекох на 160 градуса. След, като почервенее и от двете страни е готова. Изкарах от фурната и след 10 минути полях топлата баклава с топъл сироп. Не покривайте тавата с нищо за да не омекне баклавата, а да е хрупкава и да се топи в устата!
Може един ден по рано да опечете баклавата и на другият ден да я сиропирате. С кори за баклава става по вкусна.
ДОБЪР АПЕТИТ!