У ДОМА ОБОЖАВАМЕ ШОКОЛАД !
ЗАБЕЛЕЖКА : Водна чаша 200 мл., чаена чаша 125 мл.
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :
☑ Яйца 3 броя/ средни по големина /
☑ Захар 1в.ч.
☑ Брашно 1 в.ч.
☑ Нишесте 1 ч.ч.
☑ Какао 2 с.л.
☑ Бакпулвер 1 пакет
ЗА СИРОПА *
☑ Топло кафе еспресо 150 мл
☑ Захар 1 с.л. /на вкус/
☑ Прясно мляко 100 мл /може и вода/
ЗА КРЕМА *
☑ Течна сметана 400 мл /500 мл ако ще ползвате за украса + пудра захар 1 с.л.
☑ Шоколадов/ натурален/ кувертюр 200 гр.
Приготвянето на блата : в купа яйцата се разбиват със захарта за няколко минути с миксер. Отгоре се пресяват брашно, нишесте , какао и бакпулвера. Разбърква се със шпатула. Сместа се прехвърля в тавичка/ с ринг 24 см/ покрита с пергаментова хартия .Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка/ времето за печене зависи и от фурната *
Докато , блатът се пече се приготвя крема : шоколадът се слага на водна баня , да се разтопи .Оставя се леко да се охлади . В купа се разбива сметаната/предварително 20 мин. се държи във фризер*/ с пудра захар на вкус / докато се сгъсти .Взема се от сметаната 2 с.л. и се добавя към леко изстиналият шоколад. Разбърква се добре .Шоколадово сметановата смес се сипва към сметаната /като се оставя около 2 с.л. за декорация * Сместа се разбива с миксер до еднородна смес .Блатът /платката/ , който вече е готов и е поизстинал се обръща в подходяща чиния .Маха се хартията и се слага отново рингът. Залива се със сиропа * /топлото кафе,захар и прясното мляко се разбъркват в купа, докато се разтопи захарта/ Маже се с крема .
Подравнява се. Отделеният * разтопен шоколад се слага в пош и върху тортата се правят фигурки * по желание .
Тортата се прибира в хладилник поне за 3-4 часа. Като се махне ринга може да се украси по желание .
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !
Няма коментари:
Публикуване на коментар