неделя, 9 декември 2018 г.

"ДАНТЕЛЕНИ КАТМИ"




Баба ми ги приготвяше в специален сач!
Продукти:/чашата ми е с вместимост 150 мл.
☑Прясно мляко/хладко 2 ч.ч.
☑Хладка вода 1 чаена чаша
☑Яйца 2 броя
☑Сол 1/2 ч/л/
☑Захар 1 ч.л.
☑Суха мая 4-5  грама
☑Брашно 2 чаени чаши
☑Краве масло за намазване /на печените катми/
☑Плънка по желание:сладко/аз сложих от ягоди/, мед, течен шоколад, сирене, канела и др.
В купа се разбиват яйцата. Добавя се сол, хладко прясно мляко. В отделен подходящ съд се сипва маята, захарта, хладката вода и част от брашното.

Разбърква се. Маята, като шупне- сместа се сипва към другата. Добавя се останалото брашно по малко с постоянно бъркане /да не се образуват бучки/! Сместа трябва да е малко по гъста от боза! 

Купата  се загъва с чиста кърпа и се оставя един час на топло. След час върху котлона, на средна температура се загрява тиган с не залепващо покритие или обикновен- намазан с олио или краве масло.

Гребва се с черпак от сместа, без да се разбърква и се сипва в нагорещения тиган. Пекат се /от двете страни. След това, изкарайте в чиния и намажете всяка катма  обилно с масло!Сервират се по желание със сладко, мед, течен шоколад, сирене! 






ДОБЪР АПЕТИТ!

6 коментара:

Бони каза...

Благодаря, за подробната рецепта!

Unknown каза...

Изглеждат чудесно ! Ще ги опитаме .

Birgul Ismailova каза...

Бони,благодаря за отделеното време!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря!Препоръчвам!Ще чакам отзиви!

Unknown каза...

Върнахте ме в детството,баба ми правеше катми-не знам какво е слагала,но си спомням сача ,домашното масло и мисля че със яйце (или само жълтъл,не знам) мажеше сача.Ужасно вкусно,но не съм пробвала да направя.Благодаря за рецептата ще се опитам да направя

Unknown каза...

Всичко много ми харесва и ще ги направя