вторник, 7 май 2019 г.

" АЛИ НАЗИК КЕБАП "


" АЛИ НАЗИК КЕБАП " е ястие от турската кухня. Основните съставки са- патладжан и агнешко месо! Ястието е като две ястия събрани в едно. Интересна и вкусна комбинация за тези, които обичат тези два продукта. Някои, вместо месо ползват кайма...Вижте, как го приготвих аз...
Необходими продукти:
☑ Месо* 400 грама
☑ Олио 3-4 супени лъжици
☑ Зрял лук 1 малка глава
☑ Пресен лук 2 стръка
☑ Зелена чушка 1 брой / или 2 по малки/
☑ Доматен концентрат 1 супена лъжица
☑ Червен пипер 1 чаена лъжица
☑ Топла вода 100 мл
☑ Патладжан 4-5 броя/ по възможност по тънки/
☑ Кисело мляко 400 грама
☑ Чесън 2-3 скилидки / според вкусът ви/
☑ Сол *
Още : Зелена чушка 3-4 броя / печени/
Включете фурната на 190 градуса. В тавичката на фурната сложете алуминиево фолио. Набодете патладжаните с нож / малки разрези / и подредете в тавичката. Около тях наредете 3-4 зелени чушки и сложете да се опекат.
Предварително си нарежете месото на малки кубчета. В малка тенджера загрейте олиото/ краве масло/ и сложете месото да се позапържи. След около минута разбъркайте. Измийте, почистете и нарежете лука и зелената чушка на дребно и добавете при месото.
Разбъркайте и оставете леко да поомекнат зеленчуците. Добавете сол, червен пипер. Разбъркайте! Ред е на доматения концентрат -1 супена лъжица и топла вода. Отново разбъркайте и оставете да къкри на бавен огън. Вече опечените патладжани ги обелете и накълцайте на дребно.
Почистете, измийте и пюрирайте чесъна, сложете в купа и добавете сол, киселото мляко. Разбъркайте! Сипете патладжаните при млечния сос и разбъркайте. Тази смес е добре да престои малко в хладилник!
Поднесете в чиния като сложите първо сместа с патладжана, отгоре сипете няколко лъжици от месото. Може да поднесете ястието и с  печени чушки. Добра комбинация! Хареса ни !
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група "






" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/

3 коментара:

Виолета каза...

Чудно ястие! Може да се приготви и без месо!

Birgul Ismailova каза...

Виолета, ако се приготви без месо тогава ще има друго име !

Виолета каза...

Така е, рецептата е много интересна и ако някой иска да приготви безмесно ястие ще се получи добра комбинация.