четвъртък, 8 октомври 2020 г.

ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН В БУРКАНИ



Патладжанът е един от любимите ни зеленчуци в нашият дом. За това винаги приготвям в буркани да има за зимата. От доста години ги правя по този начин. Препоръката ми е за тези, които живеят в градски условия.

Ако ползвате този метод, ще ви е много по лесно! Още, преди да ме попитате ще кажа, че до сега нямам нито един развален буркан! За целта, ви препоръчвам да ползвате патладжан, който не съдържа горчив сок, но ако нямате- не е проблем!

✔ Патладжани*

✔ Сол*

Още: буркани, винтови капачки, хартия за печене

Предварително си стерилизирайте бурканите и капачките. Включете фурната на 180-190 градуса, да загрее. Измийте, подсушете, изрежете страната от към дръжките и обелете всичките патладжани. Ако са прекалено тумбести, нарежете ги на две и набодете с нож или вилица на места, всеки патладжан.

За целта ползвам тавата на фурната. Покрийте тавата с хартия за печене, наредете патладжаните едно до друго и сложете във фурната да се пекат. Опечете ги до пълното им омекване! По време на печене ги наглеждайте от време на време и ако е нужно ги обръщайте.

По принцип, страната от към дръжката и долната част се опичат най бавно! Проверете с вилица. Нагласете си бурканите. Нареждам бурканите в тава в близост до печката. Изкарайте готовите патладжани. Тук се иска бързина! Сложете си ръкавица, вземете един буркан и започнете да пълните.

Целта е бурканите да се напълнят, докато патладжаните са още горещи! С помощта на вилица или щипка, вземате горещият патладжан и слагате в буркан, поръсвате с малко сол и отново редите патладжан. Аз ползвам 300 мл буркани и 1 чаена лъжица сол- непълна, като разпределям солта по време на пълнене на буркана, като поръсвам между редовете и най горе.

Ако бурканът се е замърсил по време на пълнене, избършете внимателно с кухненска хартия, стегнете добре капачката и обърнете. Загънете с кърпа и оставете така до пълното им изстиване. Прибере в някой шкаф или мазе. Това е всичко. Приготвям по този начин, в малки количества на няколко пъти.

От този, печен патладжан, през зимата като си отворя един буркан, приготвям предимно РАЗЯДКА. Рецептата за нея, може да видите от ТУК

Може да ползвате по големи буркани и да увеличите количеството сол. Преди да почнете да  пълните бурканите, може да пуснете още една партида да се пече. Но ако имате от патладжана, който горчи може да го поръсите със сол, да изчакате около 30 минути. След това изплаквате и подсушавате много добре и тогава печете!

Пробвайте и споделете! Ще чакам вашите отзиви:)








5 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
по този начин съм правила пиперки.Исках да пробвам с патладжани, даже и с тиквички.Наскоро правих кьопоолу с тиквички, патладжани и зелени пиперки.Ще изпробвам точно твоят начин.Аз ги пека така, но за фризер.Правила съм и салата в буркани, но 5 минути ги стерилизирам.Този начин е по - добър и по - бърз без допълнителна стерилизация.Но не ми стана ясно кои сортове патладжани имат горчив сок.Аз всички видове ги посолявам леко за да отделят горчивината ? Има бели патладжани, със пъстра кора, по - издължени светло - лилави и съвсем тъмни патладжани.Наскоро даже купих от Лидъл български патладжани с кафеникава кора.
Поздрави и спорна седмица !

Elena Dimitrova каза...

Биги,
направих патладжана.Стана малко сух.Може би , защото предварително го осолих и отцедих горчивата течност.Изпекох го върху хартия за печене, обелен и разрязан по дължина.Печенето отне време и патладжана стана сух.Но поставяйки го в буркани и когато вече престоя една нощ запечатан явно е пуснал сок.Ще опитам и без да го посолявам предварително за да видя как ще се получи.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Здравей, Ели!Не знам точно каква, може да е причината да се получи сух!Може, ако не си обръщала периодично патладжана, но по принцип солта изсушава!Но се сетих нещо, което ще пробвам другият път. Увий, патладжаните с алуминиево фолио и пробвай по този начин да ги печеш:) Благодаря, че си опитала и сподели.
Прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Биги,
ще изпробвам и във фолио как ще се получат.Пробата на различни варианти дава най - добър резултат.
Поздрави !

Анонимен каза...

При печене белят ли се патладжаните предварително?