петък, 9 октомври 2020 г.

ШНИЦЕЛ ОТ КАЙМА



Когато купувам кайма, гледам да е качествена. Най добре е да ви я смелят на място. Тогава ястията са по вкусни. Според мен, от значение са и подправките, които добавяме. Едни от любимите ми подправки за кайма са- чубрица и къри. Често се допитвам, до свекървата за най различни рецепти. Но, вижте точно как приготвих шницелите...

Необходими продукти:

✔ Кайма смес около 600 грама

✔ Чубрица/ронена/ 1 чаена лъжица

✔ Къри 1 чаена лъжица/непълна/

✔ Черен пипер 1 кафена лъжица

✔ Галета*

✔ Яйца 3 броя големи/ белтъци/

✔ Олио за пържене

В тавичка сложете каймата, добавете подправките/чубрица, къри, черен пипер, 3 супени лъжици галета и малко сол/ и омесете много добре. Ако каймата ви не е смляна на място, имайте в предвид че готовите кайми съдържат сол! Моята кайма беше точно 570 грама. В каймата за шницели, лук и яйца не слагам! 

Ако ви се струва прекалено суха сместа, може да добавите малко кисело или прясно мляко. Но ако ако не се събира добре, може да добавите още малко галета! Разделете каймата на равни част, които оформете на топки. От това количество кайма приготвих 4 шницела! В чиния сипете галета.

Всяка топка оваляйте в галета и леко притиснете с длан да станат плоски и оформете. Наредете шницелите в тава или чиния, покрийте със стреч фолио и сложете в хладилник за поне 1 час. Върху котлона сложете подходящ съд/ аз ползвам тенджера/, налейте обилно количество олио и включете на средна степен/при мен от 3 степени ,на 2/

Предлагам ви и една рецепта за КАРТОФИ ПО СЕЛСКИ от ТУК

Разбийте яйцата с вилица или телена бъркалка. Тук искам да отбележа, че ако имате останали белтъци, може да ползвате тях! Изкарайте шницелите от хладилника и ако е нужно оваляйте още един път в галета, като отново сплескате добре, изтупайте излишното, оваляйте в разбитите яйца. 

Опържете в загрялото олио и от двете страни шницелите до златисто. Готовите шницели изкарайте в чиния и поднесете с любима гарнитура или салата. На класическия шницел не се слага КЪРИ, дори и чубрица, но това е моят вкус :)







Няма коментари: