Това е, защото се приготвя на принципа на домашно кисело мляко. Състои се само от 2 съставки.
Оставете така на стайна температура между 1:30- 2 часа, както се прави при домашно кисело мляко! При мен, 1 час и 30 минути бяха достатъчни! След, като мине това време махнете кърпата и подноса и ще видите, че сместа е почнала да се сгъстява.
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Необходими продукти:
✔ Прясно мляко 800 мл
✔ Сушени смокини 14-15 броя
Още: пасатор, чаши/ купички/, чисти кърпи, поднос
Сложете сушените смокини в купа и ги залейте с гореща вода/ един пръст над смокините /. Оставете да престоят така около 30 минути. След, като изтекат 30 минути прецедете водата, подсушете и ги нарежете на дребни кубчета.
✔ Прясно мляко 800 мл
✔ Сушени смокини 14-15 броя
Още: пасатор, чаши/ купички/, чисти кърпи, поднос
Сложете сушените смокини в купа и ги залейте с гореща вода/ един пръст над смокините /. Оставете да престоят така около 30 минути. След, като изтекат 30 минути прецедете водата, подсушете и ги нарежете на дребни кубчета.
Върху котлона на средна температура в касерола сипете прясното мляко /аз ползвах ухт 3,2 %/ , не трябва да кипва! Преди точката на кипетне изключете котлона. Пробвайте с кутрето, ако издържите 5-6 секунди е готово.
Сипете нарязаните смокини при прясното мляко и пасирайте. Не е нужно да се добавя захар, защото смокините са достатъчно сладки / но ако обичате да е много сладко може да добавите 1-2 супени лъжици, като опитвате на вкус/.
Готовата смес разпределете в купички или чаши, като предварително под чашите сте постелили кърпа.Върху чашите сложете поднос или дъска така, че добре да ги покрие, отгоре загънете с чиста кърпа.
Оставете така на стайна температура между 1:30- 2 часа, както се прави при домашно кисело мляко! При мен, 1 час и 30 минути бяха достатъчни! След, като мине това време махнете кърпата и подноса и ще видите, че сместа е почнала да се сгъстява.
Сложете в хладилник за поне 4-5 часа, да се стегне още. Аз сложих вечерта и на сутринта беше готово. Получи се, като домашно гъсто плодово мляко, но не накиселява, а леко сладни от смокините.
Пробвайте този вкусен десерт и ще видите, колко е лесно и вкусно!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
6 коментара:
Биги,
много, много ти благодаря за тази вкусна рецепта.Видях я в един турски блог и я записах като продукти.Но не разбрах,че трябва да престои за да се сгъсти този крем.Нали не разбирам езика и е малко трудно да се уловят подробности.Ще я изпробвам, страхотен десерт, при това е толкова лесен, а много красив.
Благодарности отново, бъдете живи и здрави, благословени през настоящата година !
Ели, много се радвам , че ти харесва и че съм успяла да помогна по някакъв начин ! Да, много е лесен за приготвяне и не изисква много усилия ! Надявам се и за напред , да успея да вмъкна още вкусотийки от турската кухня ! Не съм забравила и за обещаното сирене ;)
А дали става и с други сушени плодове?
Дияна, не съм пробвала ! Трябва да опитам !
Смокините съдържат вещество,което прави млякото да стегне.Смокиновият лист също.С други плодове ще стане ако сложите закваска
И на мен ми хареса много.Благодаря за рецептата.
Публикуване на коментар