Необходими продукти:
✔ Кори за баница 8-9 броя *
За " соса ":
✔ Яйца 2 броя М
✔ Кисело мляко 2 с.л.
✔ Прясно мляко 100 мл
✔ Олио 3-4 с.л.
✔ Щедра щипка сол
Плънка :
✔ Кашкавал около 200 грама
Още :олио 1 с.л., краве масло за намазване на бюрека , тиган, капак с големината на тигана който ще ползвате / но да не е по малък от тигана /*
преди да почна с рецептата искам да кажа, че тиганът не трябва да е по голям от котлона, който ще ползвате! Моят е с диаметър 25 см /ако ще ползвате, като моите кори - препоръчвам ви с по малък диаметър /
Което ме подсеща да си купя и по малък тиган! Но вкусът на бюрека е УНИКАЛЕН! В купа счупете яйцата и ги разбийте с щедра щипка сол- с телена бъркалка. Добавете киселото мляко, прясното мляко, олиото и продължете да разбивате около минута /добре да се смесят съставките/Върху котлона в тиган загрейте 1 супена лъжица олио и сложете първата кора /небрежно /, така че краищата да стърчат извън тигана. Температурата на котлона трябва да е на ниска степен. Вземете втората кора , скъсайте я на две и сложете върху първата кора, също небрежно / набръчкано/. Отгоре полейте с част от сместа - за целта ползвах голяма лъжица. Третата кора я сложете върху втората по същия начин / внимавайте да не изсъхнат корите / и отново напръскайте със соса.
Продължете така до половината кори. Гледайте добре да покриете краищата / да не остава празно/ След, като сте сложили половината от корите / примерно :четвърта кора /- върху нея разпределете кашкавала, който предварително сте си нарязали на ленти с дебелина на кутре.
Върху кашкавала наредете следващите кори по същия начин, като редувате - кори, сос. Последната - най горна кора трябва да е цяла / не я късайте /. Или в началото си заделете една цяла кора.
Покрийте изцяло бюрека с последната кора и затворете стърчащите краища на първата кора. Така, като описвам може да ви изглежда сложно/ ако не сте приготвяли/, но не е! Изчакайте добре да се опече от долната страна.
Ако прецените, че е златисто- с едната ръка сложете капака плътно върху тигана, а с другата леко обърнете бюрека върху капака. Намажете тигана с малко краве масло. Ако е със златиста коричка -от капака леко плъзнете бюрека в тигана.
Леко намажете и горната, златиста част с краве масло. Не прекалявайте - да не стане много мазно! Опечете и от другата страна до златисто. Ако искате бюрека да е хрупкав - по време на печене НЕ похлупвайте с капак!
Пробвайте този вкусен бюрек и споделете мнението си!
Погледнете и тази рецепта за : " БЮРЕК РОЗА " от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
"От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
2 коментара:
Здравей Биги, Този тип баница го правеше моята баба (около Тополовград) и му казваше "Голяма тиганица", защото правеше и по-малки. Кашкавала бе рядкост и когато нямаше, тиганицата се правеше с домашни сирене или извара и разбира се с домашно масло! Сега ще се опитам да направя по твоята рецепта! Благодаря!
Здравей Биги,
Тази баница я правеше баба ми, от Тополовградско. Знаехме я като голямата тиганица, а правеше и по-малки, за всеки. Сега ще се опитам да я направя по твоята рецепта. Благодаря!
Публикуване на коментар