БОБ СЪС СУШЕН ПАТЛАДЖАН |
Необходими продукти :
✔ Сварен боб 1 чаена чаша /250мл/
✔ Зрял лук 1 брой
✔ ДОМАШНО СУШЕН ПАТЛАДЖАН 2-3 шепи
✔ Сушени домати 5-6 броя
✔ Сушена чушка 2-3 броя /сладки/ ако ползвате люта ,сложете 1 брой
✔ Скилидки чесън 2-3 броя
✔ Доматен концентрат 1 ч.л.
✔ Олио 4-5 с.л.
✔ Сол *
✔ Топла вода *
Почистете и накиснете боба от вечерта / както се прави по стандартния начин/ Сложете в тенджера с вода, един пръст над боба и варите до пълна готовност ! Отцедете ! Предварително почистете чесъна и нарежете на колелца ! Направете същото и с чушките !Сложете в купички по отделно сушеният патладжан и домат ! Полейте ги с гореща вода , колкото да ги покрие ! Така да стоят около 10 минути. През това време почистете, измийте и нарежете лукът на дребно ! В тенджера върху котлона загрейте олио , сложете лука , добавете половин чаена лъжица сол и запържете ! Намалете котлона ! Когато лукът стане прозрачен , добавете доматеният концентрат / може да замените с доматено пюре /и разбъркайте . Когато се оцвети олиото , прибавете сладките чушки/ понеже не ядем люто/ и чесъна ! Разбъркайте ! Отцедете сушените домати , патладжан и ги прибавете към другите продукти ! Бъркайте около минута и сипете свареният боб ! Налейте топла вода колкото да покрие продуктите ! Оставете да покъкри на слаб огън между 20-30 минути ! Опитайте как е на вкус ! Ако е нужно добавете сол на вкус ! Опитайте тази малко по различна рецепта и споделете вашият вкус !
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
3 коментара:
Тази рецепта определено ми допадна много Биги.Все още не съм сушила патладжани за пълнене.Искам да изпробвам да суша зеленчуци за пълнене - пиперки, патладжани, даже и домати, а може и тиквички ако се получат.Но явно трябва да се изпробва и да се види как ще се получат.
А фасул с кръгчета сушен патладжан е страхотно предложение, със сушени домати и пиперки също.
Поздравявам те за прекрасната идея и изпълнение ! Бъди жива и здрава и продължавай да ни радваш с много още рецепти от необятната турска кухня.
Поздрави и усмихната, спорна седмица !
Много ти благодаря,мила Ели ! Само ме е яд, че миналото лято пропуснах да суша пиперки ! Най благоприятните месеци за сушене са юли и август ! Живот и здраве , ще гледам да не пропусна тези месеци ! Благоприятна и усмихната седмица:)
Биги,
аз съм от Варна и при нас много трудно става сушенето, много е влажно.Но ще очаквам публикацията ти с интерес специално за сушени зеленчуци за пълнене както ги правят в Турция, а и в Гърция.
Поздрав сърдечен !
Публикуване на коментар