Това е ОСНОВНО ястие, но според мен може да мине и за гарнитура към меса! ПИЛАФ от ориз съм яла и приготвяла много пъти, но не и с булгур. Всеки знае, че булгурът е много полезен и колко е богат на витамини, фолиева киселина, калций, желязо и други. Може да включите тази пълноценна зърнена храна към своя диетичен режим *
*Аз добавих 1 супена лъжица краве масло, но ако постите, ползвайте само олио!
* Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти :
✔ Булгур 1 чаша
✔ Пресен лук 1 стрък
✔ Пресен чесън 1 стрък
✔ Зелена чушка 1 брой
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Домат 1 брой средно голям /може и от консерва/
✔ Доматен концентрат 1 чаена лъжица
✔ Олио 2 с.л.
✔ Краве масло 1 с.л.
✔ Топла вода 400 мл + 1 ч.л. универсална подправка или пилешки бульон
✔ Черен пипер , Сол * /Ако има нужда /
Измийте добре булгура и оставете да се отцеди. В тенджера върху котлона, на средна температура сложете олиото да загрее. Почистете си зеленчуците, измийте ги и ги нарежете на дребно.
* Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти :
✔ Булгур 1 чаша
✔ Пресен лук 1 стрък
✔ Пресен чесън 1 стрък
✔ Зелена чушка 1 брой
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Домат 1 брой средно голям /може и от консерва/
✔ Доматен концентрат 1 чаена лъжица
✔ Олио 2 с.л.
✔ Краве масло 1 с.л.
✔ Топла вода 400 мл + 1 ч.л. универсална подправка или пилешки бульон
✔ Черен пипер , Сол * /Ако има нужда /
Измийте добре булгура и оставете да се отцеди. В тенджера върху котлона, на средна температура сложете олиото да загрее. Почистете си зеленчуците, измийте ги и ги нарежете на дребно.
Вместо пресен, може да ползвате и зрял лук / ползвах пресни лук и чесън- понеже мама ми прати от нейната градина♡ Сипете в тиган лука и чесъна и запържете около 20 секунди.
Добавете нарязаните зелена и червена чушка и продължете да бъркате. Прибавете кравето масло и бъркайте докато се разтопи / постещите да ползват само олио - 3 супени лъжици/.
Ред е на доматеният концентрат, разбъркайте докато се оцвети маслото. Нарежете домата на малки кубчета и прибавете при останалите продукти. Доматът не е задължителен /придава леко кисел вкус/
Разбъркайте леко за 1-2 минути. Прибавете отцедения булгур и бъркайте, както се бърка ПИЛАФ . В кана или купичка сипете бульона, налейте 400 мл топла вода, разбъркайте и налейте в тенджерата.
Когато ястието заври, намалете на най ниската степен и сложете капак. Оставете да покъкри 10- 15 минути, в зависимост от булгура. Моят булгур беше от най дребният! След като изтече това време и булгурът поеме напълно течността- изключете котлона.
Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете малко сол и черен пипер. Покрийте тенджерата с чиста кърпа, отгоре сложете капак и оставете така за 15-20 минути.
* Съвети и препоръки- вместо домат, може да ползвате чери домати !
Може да ползвате и пилешки бульон!
Според видът и качеството на булгура, количеството вода може да варира: За 1 чаша булгур - 2 чаши вода или 1 чаша булгур- 1,5 чаша вода!
Прочетете на опаковката- времето за готвене!
Булгурът съдържа ГЛУТЕН!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за КИНОА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Може да ползвате и пилешки бульон!
Според видът и качеството на булгура, количеството вода може да варира: За 1 чаша булгур - 2 чаши вода или 1 чаша булгур- 1,5 чаша вода!
Прочетете на опаковката- времето за готвене!
Булгурът съдържа ГЛУТЕН!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за КИНОА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
1 коментар:
Биги,
какъв булгур използваш - български или турски ? Има разлика и в качеството и във вкуса и начина на приготвяне.Чудесен и вкусен пилаф се е получил.
Поздрав сърдечен !
Публикуване на коментар