петък, 8 януари 2021 г.

ВИНЕН КЕБАП






Моята рецепта за ВИНЕН КЕБАП е с телешко месо. Едно вкусно ястие за топкане с чаша хубаво вино. Рецептата е по мой вкус!

Необходими продукти: 600-700 грама телешко месо, 1 глава зрял лук, 1 брой голям морков или 2 броя по малки, 3 скилидки чесън, 60 мл. олио, 2-3 супени лъжици брашно, 100 мл. червено вино, 100 мл. доматен сок, 1 супена лъжица чушкова /пиперков/ паста, 1 дафинов лист, 1/2 супена лъжица червен пипер, 3-4 зърна бахар, 2-3 зърна черен пипер, топла вода, сол / 1 чаена лъжица/

Задушен ориз: 1 чаша/ 200мл./ ориз, 40-50 грама краве масло, 3 чаши топла вода, няколко зърна черен пипер, сол

Приготвяне: нарежете месото на хапки, сложете в дълбок съд и налейте студена вода, колкото да се покрие. Оставете така да престои около 20-30 минути. След това прехвърлете в гевгир, оставете добре да се отцеди и подсушете.

В тенджера налейте олиото и оставете добре да загрее на средна температура и тогава сложете месото! Оставете за кратко да се запечата от едната страна и тогава разбъркайте.

Разбърквайте периодично докато бульонът /водата/ се изпари. През това време си почистете зеленчуците и нарежете- лукът на ситно, чесъна и моркова/ малко по на едро/ на колелца и прибавете към месото.

Намалете котлона и бъркайте периодично 3-4 минути. Добавете подправките- няколко зърна бахар, черен пипер, дафинов лист, червен пипер, сол, разбъркайте и налейте виното.

Вместо червено, може и бяло вино- стига да е хубаво! Оставете с открехнат капак да покъкри. Когато виното почти се изпари, поръсете с брашно и разбъркайте няколко секунди.

Прибавете чушковата паста, доматеният сок /от консерва или пресен домат/ и топла вода колкото да покрие месото. Оставете на бавен огън да покъкри до пълна готовност.

По време на гответе, ако има нужда, налейте още малко топла вода! Ястието е готово, когато зеленчуците и месото омекнат напълно. Имайте в предвид, че на телешкото месо му трябва по дълго време!

Приготвяне на задушен ориз: измийте предварително ориза. В тенджера сложете кравето масло и сложете върху котлона да се разтопи. Прибавете ориза, черен пипер на зърна, сол, топла вода.

Разбъркайте и оставете на най ниска температура да се задуши до пълна готовност, като наблюдавате от време на време.

Предлагам ви и една рецепта за ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА от ТУК









Няма коментари: