Имах доста домати, които нямаше да изтраят дълго. Да, моят мъж пълнени със СИРЕНЕ И ЯЙЦА ще яде със сигурност, но ми се искаше и по различна плънка... Може, би на някои малко странно им се струва, но и с кус- кус много ни допадна. Чак без хляб да ги ядеш ;)
! Количеството продукти са съобразени според /моя/ брой и големина на доматите! Моите бяха 6 броя средно големи домата!
Необходими продукти : домати приблизително еднакви по големина, 2-3 скилидки чесън, 3-4 супени лъжици олио, захар*, черен пипер млян*, сол*.
Плънка с кус- кус : 1 чаша /с вместимост 100 мл / кус кус, 2-3 супени лъжици олио, 1 скилидка чесън, щедра щипка сол, 150 грама сирене, 1 чаша вода/ чаша с вместимост 100 мл.
Плънка със сирене и яйца : около 300 грама сирене, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица олио, 150 грама пушено месо /шунка или салам по избор/, 5-6 маслини/ моите са КАЛАМАТА/, 150 грама настърган кашкавал.
Ако чесъна ви се струва доста - не го ползвайте! Но имайте в предвид, че е по малко в отделните плънки и сос и без него няма да е същият вкус!
Измийте доматите, изрежете капачета и ги издълбайте с помощта на лъжица. Вътрешността нарежете на малки кубчета или пюрирайте и сложете в купа. Всеки домат поръсете с по една щипка сол, захар, черен пипер и поставете в тава.
Пригответе си плънката с кус- кус: в касерола налейте 2- 3 супени лъжици олио и сложете върху котлона на средна температура. Нарежете чесъна на плочки и пуснете в загрялото олио и разбъркайте.
Когато чесънът си пусне аромата добавете кус куса, щипка сол и разбъркайте докато леко порозовее. Налейте водата / кус- кус , вода 1:1/ и оставете на бавен огън да покъкри, като бъркате периодично.
Когато кус кусът поеме всичката вода/ набъбне/ отдръпнете от котлона, добавете натрошеното сирене и разбъркайте. Напълнете доматите със плънката и поставете капачетата.
В касерола загрейте 3-4 супени лъжици олио на средна температура и добавете предварително нарязаният на плочки чесън и разбъркайте. Когато си пуснат аромата, добавете пюрираните домати, щедра щипка сол, щипка захар и оставете да покъкри.
Когато соса започне леко да се сгъстява, добавете щедра щипка черен пипер, разбъркайте и отдръпнете от котлона. Включете фурната на 200 градуса да загрее докато приготвите втората смес.
В купа сложете 1 скилидка пюрирана чесън, настърганото сирене, 1 супена лъжица олио, маслините, пушено месо /шунка, салам/ нарязани на дребно и разбъркайте. Чукнете яйцата, отново разбъркайте, напълнете останалите домати и сложете капачетата.
Внимателно налейте в тавата доматения сос. Отгоре поръсете доматите с малко сол, струйка олио и сложете в загрялата фурна да се пекат. Времето за печене зависи и от силата на фурната.
Предлагам ви и една рецепта за САЛАТА С КУС- КУС от ТУК
Моите бяха готови за 30 минути /при вас , може за 25-35. Пет, шест минути преди готовност изкарайте от фурната и поръсете с настърган кашкавал доматите с плънка от сирене и яйца и върнете отново във фурната до златиста коричка /без капачета, ако искате да имат златиста коричка/.
Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)
1 коментар:
ОТНОВО ПРЕКРАСНА РЕЦЕПТА !
ПОЪДРАВЛЕНИЯ ,БИГИ !
Публикуване на коментар